Handige hulpje voor FT8 ( en FT4 )

De meesten van ons zijn natuurlijk bekend met het programma WSJT-X van Joe Taylor K1JT. Vooral FT8 is populair op alle banden. De achterliggende theorie van het programma is door Joe Taylor en zijn groep zeer listig uitgewerkt. Installeren en werken met WJST-X is heel eenvoudig. Met FT8 kun je met zeer zwakke signalen toch nog de nodige informatie overbrengen om een qso te maken. Zelfs signalen die zo zwak zijn dat in ssb of cw een verbinding net niet mogelijk is kunnen via FT8 soms nog wel worden gedecodeerd.

De eerlijkheid gebiedt echter wel te zeggen dat echt het overgrote deel van de via FT8 gemaakte verbindingen zonder probleem in ssb of cw ook mogelijk zouden zijn geweest.

Kritiek?

Veel gehoorde kritiek op FT8 is dat je als gebruiker best snel verveeld raakt omdat je vrij weinig te doen hebt bij het maken van de verbindingen. Nadat je via de muis wat geklikt hebt hoef je daarna alleen nog maar te wachten tot de computer een qso heeft afgerond. Daarna nog eenmaal klikken met de muis om de verbinding te loggen. Niet echt de meest enerverende manier dus van het maken van verbindingen met je radio.

Bijzondere oplossing

Ceza DG5LP vond dit ook maar kwam met wat een onverwachte oplossing. In plaats van meer interactie van de gebruiker maakte hij een hulpje dat je juist het nog resterende beetje werk uit handen neemt. Er wordt hiervoor niet gerommeld in WSJT-X zelf maar hij doet het via een klein extern hulpprogramma. Via z.g. macro’s klikt een virtuele muis daar waar dit nodig is voor de afhandeling van de verbinding. Na het automatisch loggen wordt ook de zender weer ingeschakeld door het hulpprogramma zonder tussenkomst van de gebruiker. Heel toepasselijk noemde hij zijn hulpprogramma “FT8-Helper”.

FT8 Helper – config

Vanaf de website www.edtk.de kun je FT8-Helper downloaden. De waarschuwingen die je krijgt van de beveiliging van jouw computer kun je gewoon negeren. Deze worden getriggerd door de aanwezige scripts in FT8-Helper voor het bedienen van de virtuele muis maar zijn dus te vertrouwen. Versie 2.4 van FT8-Helper werkt nu probleemloos. Na downloaden geef je het bestand een plaats in een map op de computer. Kies hiervoor wel een map met ‘schrijfrechten’. Het programma hoeft niet te worden geïnstalleerd maar hoeft alleen maar op dezelfde computer als WSJT-X te staan. Maak voor het eigen gemak even een snelkoppeling aan op het bureaublad naar FT8-Helper.

In de uitgebreide pdf-handleiding op de website van DG5LP staan alle instellingen die nodig zijn in WSJT-X (er is ook versie voor JTDX) en FT8-Helper duidelijk vermeld. Pas indien nodig deze instellingen aan.

Als je nu WSJT-X opstart en daarna FT8-Helper (als administrator) uitvoert merk je dat de vensters van WSJT-X automatisch naar bepaalde posities worden geschoven op het scherm van de computer. Verander deze posities daarna niet meer want via deze vaste plekken weet FT8-Helper via de virtuele muis WSJT-X nu perfect te bedienen. Bij gebruik van WSJT-X en FT8-Helper verder even geen andere programma’s draaien op de computer want dat loopt spaak vanwege de virtuele muis die om de paar seconden even actief is.

 

FT8 werken met hulp van de FT8-Helper

 

FT8-HELPER ?

Klik je in FT8-Helper op “Start-RUN” en via WSJT-X wordt cq gegeven. Een qso wordt zoals gebruikelijk afgehandeld maar zal door FT8-Helper nu ook automatisch worden gelogd. Na dit loggen wordt via FT8-Helper, ook weer geheel automatisch, weer cq gegeven. Bij voldoende respons van tegenstations kan dit zo lange tijd doorgaan zonder dat jezelf verder nog iets hoeft te doen.
Ook zit er in FT8-Helper nog wat aardige intelligentie ingebouwd. Niet afgeronde qso’s worden verwijderd en na enkele keren cq zonder antwoord wordt WSJT-X even ‘in slaap’ gesust.  Bovendien kan er via de S&P-mode automatisch op zoek gegaan worden naar specifieke stations.

FT8-Helper kan dus als een soort robot op een geautomatiseerde manier qso’s maken via FT8 ( en FT4 ). Ceza DG5LP spreekt dus liever over een helper.

 

 

Let op

Volgens de regels in Nederland is onbeheerd gebruik van je zender niet toegestaan! Als je WSJT-X via FT8-Helper laat bedienen moet je dus wel steeds in de buurt blijven.

 

Goed advies

Het advies is om terwijl je, op alweer een HF-band, in FT8 m.b.v. FT8-Heper je DXCC werkt ondertussen nu toch eindelijk eens morse te gaan leren. Via de website https://lcwo.net kun je dat helemaal lekker in je eigen tempo doen. Een echte aanrader voor iedere serieuze zendamateur.

  •  Het excuus om geen morse te leren omdat je nog qso’s wilt maken in FT8 dat heb je dankzij de FT8-Helper dus niet meer. Bovendien het zijn eigenlijk maar 2 dingen die je voor morse hoeft te leren herkennen: punt (dit) en streep (dah)! Bekijk en beluister ook eens het onderstaande YouTube-filmpje.

Morse klinkt dus ook veel aangenamer dan FT8….