13 augustus: de Perseïden

De piek van de jaarlijks terugkerende meteorenzwerm de Perseïden wordt dit jaar verwacht op zaterdag 13 augustus tussen 1 en 2 uur UTC. Één tot twee dagen voor en na de piek zullen volop meteoren van deze regen te zien zijn. Goede kans hiervoor zal zijn vanaf een uur na zonsondergang .

De Perseïden is de meest bekende meteorenregen met grote kans op goede waarnemingen. Je kunt dan achteroverliggend in het gras de ‘vallende sterren’ goed met het blote oog zien. Het blijft iets fascinerend zo’n hemels schouwspel. Hiervoor nodig is wel dat het donker is en dat er geen of weinig bewolking aanwezig is. KLIK HIER voor info hoe je de vallende sterren het best kunt bekijken.

Meteor Scatter

Voor onze radioverbindingen kunnen wij als zendamateurs meteoren ook benutten. Daarvoor hoeft het dus niet eens donker te zijn. Op VHF maken we daarbij gebruik van de zeer kortstondig geïoniseerde sporen van de meteoren in de hogere atmosfeer. Wij noemen dit ‘Meteor scatter’. Dus kijk niet alleen in de lucht maar kruip ook eens achter de knoppen van je station.

KLIK HIER voor meer info op onze website over hoe ook jij kunt meedoen met Meteor Scatter.