Morse leren opnemen met LCWO

Morse wordt algemeen beschouwd als de meest pure vorm van verbinding maken via radio. Opnemen van morsecode op het gehoor is een vaardigheid die eigenlijk elke zendamateur wel zou willen hebben. Morse geeft je als zendamateur veel mooie extra mogelijkheden zoals b.v je eigenbouw qrp-zender uitproberen of meedoen aan een contest. Cw geeft ons als zendamateur vooral heel veel plezier. Een computer is niet nodig en taalproblemen zijn er vrijwel niet in morse.

Nu de verplichting vanuit de overheid om morse te beheersen is komen te vervallen komt het er bij (te) veel zendamateurs vaak niet meer van om morse te leren. Maar bij de meeste blijft het toch knagen. Daarvoor is nu een goede oplossing. Fabian DJ1YFK heeft de website LCWO.net opgezet voor iedereen die wil leren om morsecode (cw) op te nemen. Hierdoor kan nu iedereen het opnemen van morse-signalen, eenvoudig in eigen tempo, vanuit huis leren via dit LCWO.net.

 

LCWO.NET

 

Bij LCWO kun je, online via de browser, morsetelegrafie leren opnemen. Je hoeft dus geen enkel programma op je computer te installeren en je hebt altijd je persoonlijke instellingen beschikbaar. Als gebruikerstaal kun je Nederlands of elke andere gewenste taal instellen. Je kunt aan de slag met het LCWO.net op elke computer ter wereld met een internetaansluiting. Elke dag even een kwartiertje oefenen en je morsevaardigheid gaat spelenderwijs omhoog.

Meld  je aan op de website https://lcwo.net  voor een gratis account en start vandaag nog met het leren en/of verbeteren van je cw.

Bijzonderheden:

 • CW-cursus Kochmethode
 • Snelheidsoefening
  (Codegroepen, Teksttraining, Roepnaam- (callsign) training, Woordtraining)
 • MP3 oefenbestanden (Download)
 • Tekst converteren naar CW (Aanmelden is niet vereist)
 • Forum voor discussies en feedback van gebruikers
 • Gebruikersgroepen
 • Scores — Je kunt je resultaten vergelijken met anderen
 • WAE QTC- training
 • enz…

 

Op onderstaande video laat Sterling N0SSC zien hoe je met LCWO kunt beginnen en werken. Laat je niet te veel afschrikken door de snelheid waarmee Sterling praat of zet de ondertiteling/vertaling aan op YouTube.

 

 

In tegenstelling tot het normale leven is het in morse wel zaliger om te nemen dan om te ontvangen. Haal de morsesleutel pas uit de kast nadat je morse redelijk op het gehoor kunt opnemen. Kun je morse aardig opnemen is leren sleutelen daarna echt nog maar een fluitje van een cent omdat je het dan zelf direct hoort als je het niet helemaal goed doet.