ZENDAMATEUR WORDEN ?

Om als radioamateur te mogen zenden moet je een examen afleggen dat bestaat uit meerkeuze examenvragen over radiotechniek en de regelgeving. Luisteren daar kun je natuurlijk al mee beginnen zonder registratie.

In Nederland zijn er 2 soorten registraties ( machtigingen ) voor radiozendamateurs

 

    • N     (= Nieuweling):
      Je mag uitkomen met maximaal 100 W op 40, 20 en 10  meter en bovendien op 2 meter en 70 centimeter.
      Het examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen met 3 antwoordmogelijkheden.

 

    • F     (= Volledig):
      Je mag uitkomen op alle amateurbanden met maximaal 400 Watt vermogen.
      Het examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen met 4 antwoordmogelijkheden.

 

De te beheersen stof hoeft niet echt een grote hindernis te zijn. Het belangrijkste is de wil om dit examen te halen. Natuurlijk moet je hier wel wat voor doen maar de voldoening na het slagen is hierdoor alleen maar groter. Er zijn enkele goede manieren om voor het radio-examen te leren.

MATERIAAL EN CURSUS

Enkele ervaren VERON-leden hebben cursusboeken voor de N- en F-examenstof geschreven en deze zijn tezamen met de nodige oefenexamens in boekvorm beschikbaar. Bekijk het aanbod van deze boeken in de VERON-webshop (met speciale prijzen voor VERON leden).

Met vragen over dit cursusmateriaal helpt de Commissie Opleiding Zendexamens (COZ) van de VERON  je graag verder.

Onze afdeling Kennemerland biedt momenteel geen opleidingen ( meer ) aan. Daar zijn we enkele jaren geleden om verschillende redenen mee moeten stoppen.

Er zijn afdelingen in de buurt die wel een cursus aanbieden. B.v. afdeling A-28 Leiden biedt zowel een theoriecursus als ook een cw-cursus aan.

ONLINE CURSUS ZENDAMATEUR

Zelfstudie is een goede mogelijkheid maar de meesten zullen graag willen leren onder de juiste begeleiding. Dit kan nu ook vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Het is nu goed mogelijk om ‘online’ te studeren en te oefenen voor het examen. Hiervoor zijn momenteel twee organisaties actief. Voor de contacten met de cursisten wordt TeamSpeak * gebruikt. Heel mooi is dat deze cursussen gratis worden aangeboden.

*   TeamSpeak is een softwarepakket waarmee cursisten en docenten online met elkaar kunnen communiceren.

 

 

*  DLZA – Digitale Leeromgeving Zendamateurs

 

                          

 

Wil je zendamateur worden? Dat kan bij de DLZA al sinds 2006 via een cursus ‘online’.  In een redelijk korte tijd kunnen wij je helpen door je de benodigde leerstof voor het N- of F-examen voor de zendamateur bij te brengen. Wij bieden als DLZA deze cursus gratis aan. Het kost al genoeg om een leuke zendontvanger en de daarbij behorende antenne aan te schaffen! Je betaalt bij ons alleen een kleine borg van € 10,- of doet een donatie aan onze stichting.

Ook op je mobiel

De DLZA-cursussen zijn niet alleen goed te volgen op de website via desktop of laptop, maar ook via de app op je mobiel. Er is een speciale App waarin onze cursussen overzichtelijk kunnen worden gevolgd op je mobiele apparaat. Hoe je aan deze app komt en hoe je in moet loggen lees je als je jezelf hebt ingeschreven in de cursus.
KLIK HIER voor meer info op de websit van DLZA.

Begeleiders:  Eline  PH4E  ;   Sipke PA0SIP  ;   Arie  PA3A    en   Rico ON4BVK

 

 

 

IWAB  – Iedereen Wordt Alsmaar Beter

 

                       

 

De IWAB helpt je graag in de studie om het N- of F-examen met succes af te sluiten. De lessen worden op dinsdag- en vrijdagavond om 20:00 uur mondeling gegeven via Teamspeak. De cursusduur is slechts 9 maanden , dat betekent dat er serieuze inzet van de cursisten wordt verwacht. De studiebelasting (los van de 2 lesavonden) is afhankelijk van de vooropleiding , 1 tot 2 uur per dag. Het cursusmateriaal is voor een ieder vrij toegankelijk via de webiste van de IWAB.

De IWAB is opgezet door Willem PA3KYH
Tweede begeleider is  Mieke PA7MK

TER INFO :     DLZA en IWAB zijn geen activiteiten van de VERON zelf.

 

COMMISSIE GEHANDICAPTEN

Een handicap hoeft gelukkig géén belemmering te zijn om voor een N- of F-registratie te studeren. De Commissie Gehandicapte Radioamateurs (CGR) van de VERON verleent ondersteuning waar nodig met aangepast cursusmateriaal en zelfs met aangepaste examens.