PA6HQ vanuit IJmuiden

 

13 en 14 juli 2024 heeft de PA6Y-groep weer als PA6HQ in de IARU-HFC meegedaan op 10 meter in cw. Rondom de shack in IJmuiden werd ook hard gewerkt door de antennegroep van PA6Y. De oude containers en de daarop geplaatste masten worden vervangen. De hele antennesituatie bij RCK wordt in de komende weken dus compleet vernieuwd.  Johannes PA5X en de groep zijn dus goed bezig met ons station!

 

De antennegroep druk bezig om alle oude masten te demonteren

 

Nog maar één mast stond overeind


Gelukkig kon de bestaande mast met de yagi voor 10 meter nog even blijven staan tot na de IARU-HFC. Het was dus zelfs de enige antennemast van ons station die nog overeind stond tijdens deze contest. In de week na de contest gaat ook deze laatste mast dus naar beneden.

Vorig jaar was het in de IARU-HFC met ruim 30 °C erg warm en ook heel benauwd. Dit jaar hadden we 19 °C en veel regen maar gelukkig geen wind. Die regen was dus vooral lastig voor de mannen die buiten aan het werk waren met de antennes en containers. De operators van PA6HQ zaten dus heerlijk koel en droog achter de knoppen.

 

Theo PA1CW achter de knoppen van PA6HQ

 

We hadden maar een beperkt aantal operators beschikbaar. Dick PAoGRU, onze man met de langste ervaring, trapte zaterdag 13 juli af om 12.00 UTC. Daarna werd hij afgelost door Kees PA5WT. Theo PA1CW verzorgde de finale.

 

Kaartje met de door ons gemaakte verbindingen op 10 meter (dank DL4MFM)

 

Zoals gebruikelijk was het op 10 meter weer hollen of stilstaan qua aanbod. Het beste uur gaf 71 qso’s/uur en het slechtste uur gaf NUL qso’s. Soms werd je door vier of vijf stations gelijktijdig aangeroepen en volgde daarna dan weer minutenlange enkel ruis. Je moet dus wel steeds blijven opletten dat je niet net die ene korte opening mist. Verder af en toe de band afschuimen op zoek naar ‘multipliers’. Gelukkig hadden we dit jaar, op wat kleine dingetjes na, eens geen grote technische problemen met onze radiospullen. Onze score van vorig jaar hebben we dan ook aardig verbeterd.

 

Na afloop stond dit in ons log

 

 

73, Kees PA5WT

Nieuwsbrief juli 2024

Klik op de afbeelding voor de pdf van onze nieuwsbrief

 

Onze zomeruitgave 2024

 

In deze aflevering o.a. :

 

 • Op de voorpagina Stephan PA1SJP en Rob PA7RW
 • Woord van de voorzitters Harry PB5DX en Fred PA3GPA
  – Met o.a. verbeteringsplan van Johannes PA5X
 • Agenda 2024
 • Einde email via AMSAT.org
 • Theo PA1TK   SK
 • PA6HQ in juli op 10 meter in de IARU-HFC vanuit IJmuiden  –  PA6Y
 • Geschiedenis van het IILW  –  Fred PA3GPA
  – Aanmelden voor dit evenement dat dit jaar op 17 en 18 augustus is.
 • Op DX-peditie naar Georgië   –   4L6PA
 • Ons nostalgie hoekje met PAoNP
 • Simon’s Worldmap  –  G4ELI
 • Gestoord  –  Fred PE3FS
 • BIPT-morseproef in Diest met PA7RW en PA1SJP
 • Muggen Ronde – deel 2      –    Jos PA3GDF
 • Afdelingscompetitie ook voor luisteramateurs
 • Onze sponsors

Heel veel leesplezier!

 

Op de redactie van ons blad zijn Frans PC5T en Fred PE3FS druk bezig geweest om ons blad een nog mooier en duidelijker aanzien te geven. Heb je vragen of complimenten over het blad kun je deze dus bij de beide redacteuren kwijt. Waar ze ook heel blij van zouden worden is kopij voor ons volgende blad dat in oktober 2024 uitkomt!

Theo PA1TK SK

Theo Köhler PA1TK is 2 juli 2024 op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een fietsongeval. Met zijn overlijden verliezen we een enthousiaste en actieve zendamateur en een goede vriend.


Theo was bijna 50 jaar gelicenseerd radiozendamateur. Als zoon van PAoTGK kwam hij al vroeg in aanraking met het zendgebeuren. In 1975 behaalde hij zijn C-licentie en werd PE1ALA. Na afleggen van de morseproef werd hij PA3FPS. In 1999 werd zijn call PA1TK.

Met een groep met o.a. zijn vriend Ton PAoASH (SK 2005) ging hij meedoen aan VHF-contesten onder de clubcall PAoHLM vanaf de watertoren in Heemstede. Met een groepje amateurs van onze afdeling was hij vanaf 1982 regelmatig actief vanaf een hoge heuvel in Noord-Luxemburg met een portabel conteststation. Voor Theo was contesten op VHF en UHF zijn grote passie. Trots was hij op een gemaakte score en maakte hij direct plannen om die de volgende keer te overtreffen.

Binnen de VERON heeft hij verscheidene functies vervuld. In de jaren 70 was hij bestuurslid van onze Afdeling Haarlem/Kennemerland. Van 1987 tot 1995 was hij lid van de VERON VHF-commissie. Van 2007 tot 2017 was hij contestmanager bij de VHF-commissie. Van 2016 t/m 2022 beheerde hij als lid van het VERON Trafficbureau de VERON Afdelingscompetitie. Ook was hij tot 2020 secretaris van VERON Kennemerland. Op 3 maart 2023 kreeg hij vanwege zijn jarenlange inzet voor de VERON de ‘Gouden Speld’ opgespeld. KLIK HIER voor het bericht over deze uitreiking.

Wij wensen zijn vrouw Ancilla, kinderen en kleinkinderen sterkte in de komende tijd met dit verlies.

 

Kees de Wit PA5WT

Secretaris VERON Afdeling Kennemerland

 • Theo heeft in ons afdelingsblad RCKML Magazine van april 2023 vanaf blz 11 zelf een mooi overzicht gegeven van zijn ‘carrière’ als radiozendamateur. KLIK HIER om dit blad in te zien.
 • Wist je dat Theo ook een koninklijke onderscheiding heeft? Op onze website is dat HIER te zien.

 

13 en 14 juli 2024 PA6HQ

12 stations gelijktijdig actief als PA6HQ

 

Vanuit IJmuiden is onze PA6Y-contestgroep als PA6HQ actief op 10 meter in de mode cw.
De IARU HF Championship wordt dit jaar gehouden van 8 juli 12:00 UTC tot 9 juli 12:00 UTC


PA6HQ is een ‘Multi-Multi’ deelname in de speciale categorie van HQ-stations in de IARU HF Championship. In totaal 12 PA6HQ-stations zullen op 13 en 14 juli 2023 simultaan actief zijn in deze contest in zowel CW als SSB. Er wordt gewerkt op de banden van 160 tot 10 meter. .

PA6HQ is elk jaar een unieke samenwerking tussen Nederlandse conteststations die normaal met elkaar de competitie aan gaan. Dit jaar komen de signalen vanaf 8 verschillende locaties verspreid over het hele land.

Per 1 juli 2024 is LOTW terug

De ARRL heeft gemeld dat LOTW per 1 juli 2024 weer online is. De vervelende situatie die is ontstaan was na de hack in mei 2024 is weer onder controle. Met behulp van deskundigen van buiten werken de systemen bij de ARRL eindelijk weer betrouwbaar.

 


Wel moet in deze beginperiode rekening worden gehouden met wat beperkingen vanwege de verwachte drukte nu veel gebruikers gelijktijdig zullen proberen in te loggen. Wees dus zeker de eerst paar weken geduldig als inloggen niet direct lukt.

 

Bron: http://www.arrl.org/news/arrl-vec-services-update-during-systems-disruption

Vaantjes PACC 2024

In juni zijn de vaantjes voor de PACC van 2024 door de contestmanager Marcel PA9M verstuurd aan alle deelnemers. De PACC is een door de VERON georganiseerde wedstrijd op HF die door de meeste Nederlandse zendamateurs elk jaar weer als een echt hoogtepunt wordt beschouwd. Het PACC-vaantje is elk jaar weer een prachtige herinnering voor iedere deelnemer. Het vaantje van 2024 is dit jaar uitgevoerd in de kleuren rood en blauw met een ‘gouden’ opdruk.

De PACC-contestmanager heeft, zover de adressen bekend zijn, iedere deelnemer dus zo’n mooi vaantje gestuurd. Als een mooie herinnering licht er voor iedereen die op 10 en 11 februari 2024 actief waren met ons station PA6Y zo’n mooi PACC-vaantje klaar in het clubgebouw in IJmuiden.

 

KLIK HIER voor meer info over de PACC.

Bob PEoBCC SK

Wap Caron stuurde het bericht van het overlijden op 92-jarige leeftijd van vader Bob (B.C.) Caron uit Hillegom. Bob Caron PEoBCC is j.l. zondag 28 mei in zijn slaap overleden. Hij is op 1 juni 2024 begraven op begraafplaats Westerveld.

Bob PEoBCC

Bob was meer dan 60 jaar getrouwd met zijn vrouw Wil. In zijn werkzame leven was Bob farmaceutisch onderzoeker. In de jaren 70 en 80 was Bob actief als secretaris in het bestuur van onze afdeling Kennemerland. Hij was daar o.a. bezig met de opleiding voor zendamateurs. Ook hield hij enquêtes onder de leden waarvan hij de resultaten plaatste in ons toenmalige afdelingsblad ‘Hot Lines Magazine‘. In het blad Electron van de VERON verzorgde Bob in de jaren 80 een rubriek onder de naam “Computerverbindingen”.

Experiment in de spaceshuttle Challenger

In 1985 voerde de Nederlandse astronaut Wubbo Ockels (PE1LFO) gedurende zijn ruimtevlucht met de spaceshuttle meer dan zeventig verschillende experimenten uit. Zijn hele missie in de ruimte duurde zeven dagen. Het experiment ingedient en uitgewerkt door Bob PEoBCC was het “D1-propagatie-experiment”.  Tijdens een van de rondjes rond de aarde werd dit experiment uitgevoerd. Vanuit de Challenger gaf Wubbo, speciaal voor de Nederlandse deelnemers, daarvoor via de zender op 2 meter allerlei codes door die dan konden worden genoteerd. In de Electron van januari 1986 schreef Bob op bladzijde 23 een uitgebreid verslag over het verloop en de afwikkeling van dit unieke experiment. Op uitnodiging van Bob heeft Wubbo in 1986 op een afdelingsavond bij VERON Kennemerland een lezing gehouden over zijn belevenissen in de Challenger.


Binnen onze afdeling hebben wij goede herinneringen aan Bob als een bedachtzame en kundige zendamateur met grote interesse in de (radio)techniek.

10 juni 2024
Kees PA5WT
Secretaris VERON Kennemerland 

Muggen Ronde vanuit IJmuiden

Tijdens de afdelingsavond van 7 juni werd vanuit IJmuiden weer de Muggen Ronde verzorgd. Jos PA3GDF/a was vanaf 21.00 uur LT in de lucht op 80 meter om de ronde te leiden. De ronde draaide deze avond niet op de gebruikelijke frequentie 3,785 MHz. Gelukkig bleek dat geen probleem want ook op 3,660 MHz wisten veel deelnemers deze leuke ronde te vinden.

 

Jos PA3GDF in de Muggenronde van 7 juni 2024

 

In het RCKML Magazine van december 2023 staat op bladzijde 23 informatie van Jos PA3GDF over de Muggen Ronde. Deze ronde is er elke maandag, woensdag en vrijdagavond op 80 meter vanaf 21:00 lokale tijd op (meestal) de frequentie 3,785 MHz. In de komende uitgave in juli van ons blad zal Jos in een tweede deel nog wat extra achtergrondinformatie over deze ronde geven.

 

Bekijk al onze nieuwsberichten ook op je telefoon. Scan daarvoor de QR-code hieronder.

Deadline RCKML Magazine

In juli 2024 komt de zomeruitgave van ons RCKML Magazine uit. Natuurlijk zijn jullie bijdragen weer zeer welkom en hard nodig. We willen steeds dat ons blad zoveel mogelijk wordt gevuld met artikelen, berichten en mededelingen van onze eigen leden. De deadline voor kopij is 21 juni 2024.

Je kunt jouw bijdragen voor de komende aflevering sturen via secretaris.a20@veron.nl

Ook als je op- of aanmerkingen of goede ideeën voor ons blad hebt dan horen onze redacteuren, Frans PC5T en Fred PE3FS, die heel graag.

KLIK HIER om vorige uitgaven van ons RCKML Magazine (en Hot Lines Magazine) in het archief op onze website te bekijken.

7 juni 2024 Afdelingsavond

Op vrijdag 7 juni 2024 is de afdelingsavond van VERON Kennemerland. Dit is alweer de laatse afdelingsavond voor onze gebruikelijke zomerstop in juli en augustus.
Op onze afdelingsavond zal er, zoals altijd, volop gelegenheid zijn voor onderling qso om zo weer eens bij te praten over alles wat ons als zendamateur zoal bezig houdt. Tijdens onze afdelingsavond kunnen de QSL-kaarten worden ingeleverd én opgehaald bij onze QSL-manager Gert Jan PA3DVA.

 
 

 • Vanuit IJmuiden zullen we op 13 en 14 juli met PA6HQ meedoen in de IARU HFC-contest. We zoeken nog enthousiaste operators. Aanmelden via Kees PA5WT.
 •  

 • Op 17 en 18 augustus gaan we weer meedoen met het ILLW. We activeren dan de twee vuurtorens van IJmuiden vanuit het clubgebouw van RCK. Dit is geen contest maar een evenement waarbij in een ontspannen sfeer mooie verbindingen op HF en VHF zullen worden gemaakt. Info en aanmelden via Frans PC5T

 
Iedereen is weer welkom op onze afdelingsavond en de koffie is GRATIS.
 

Datum:  vrijdag 7 juni 2024
Aanvang:  20:00 uur
Adres:  Westerduinweg 9 IJmuiden

 

Kijk hier op ‘GOOGLEMAPS’ om te zien waar onze avonden gehouden worden.