Zomertijd is antennetijd

Zomer 2021 met mooi weer met lekkere temperaturen. Tijd dus voor experimenteren en verbeteren van onze antennes. Bij verbetering van je station is de antenne altijd echt het eerste waar je aan denken moet. Maarten PF1MO uit Hoofddorp wilde al langere tijd zijn verkorte dipool voor de 80-meter-band vervangen. Een antenne zonder verlengspoelen geeft wat minder verliezen.

 

 

Maarten op de ladder bij zijn ingeschoven antennemast

Lees meer

N1MM bij Ham Radio Live

Tom N1MM

Tom Wagner N1MM was op 24 juli 2021 te gast in aflevering 247 van Ham Radio Live.

Tom gaf daar toelichting op zijn unieke contest-logprogramma N1MM Logger Plus. Bekijk de video bij dit bericht voor wat meer info over het hoe en het waarom van het logprogramma rechtstreeks door de bedenker zelf.

Lees meer

Lighthouse-Lightship-Weekend 2021

Dit jaar is vanaf zaterdag 21 augustus 00:00 UTC tot zondag 22 augustus 24:00 UTC het ILLW het ‘International Lighthouse Lightship Weekend’. Met onze afdeling Kennemerland willen wij vanuit IJmuiden aan dit internationale evenement deelnemen. Dit doen we, zoals we al eerder hebben gedaan, samen met RCK onder de call PI4RCK/LH.

 

Lees meer

Nieuwsbrief juli 2021

Klik op de afbeelding voor de pdf van deze nieuwsbrief

Onze  zomeruitgave 2021

In deze aflevering o.a. :

 

 • Woord van de voorzitters  –  Harry PB5DX en Fred PA3GPA
 • Eerste ervaringen met RTTY en CW  –  Rob PA7RW
 • Opleiding tot radiotelegrafist koopvaardij en naar zee   deel 2  –  Dick PAoGRU
 • Toch maar weer eens portabel op VHF  –  Theo PA1TK
 • Alweer 20 jaar!   –   Wim PA3BMA
 • Mini-velddag op HF met PG6F/p  –  Dick PAoGRU
 • De Nederlandse taal  –  TF
 • International Lighthouse Lightship Weekend  –  Fred PA3GPA
 • Referenties  –  TF
 • 11 juni, we mogen weer!  –  RCK
 • N-herijking eindelijk gepubliceerd   –   Redactie
 • Mijn skimmer op 6 meter  –  Kees PA5WT

Henk PC4H winnaar in PACC-DIGI

Nummer 1

De allereerste PACC-DIGI op HF vond plaats op 17 april 2021. Deze door de VERON georganiseerde wedstrijd kreeg een totaal aantal van 253 ingezonden logs binnen. 

Er zijn in deze PACC-DIGI contest 5 verschillende secties. In de sectie SO-HP is de trotse winnaar de ons welbekende Henk PC4H. In deze contest maakte Henk in het totaal 200 qso’s en scoorde hij 91 multipliers.

Gefeliciteerd Henk namens de hele afdeling met deze fraaie overwinning.

 

Lees meer

Vaantje PACC 2021

Brief met het PACC-vaantje

Half juni 2021 zijn de vaantjes voor de deelnemers aan de PACC-2021 door het contest-team van de VERON verzonden. Iedereen die een log had ingezonden krijgt als mooie herinnering zo’n vaantje. Dus wil je ook zo’n vaantje vergeet dan de volgende keer niet je log te sturen. Behalve een vaantje kun je ook nog een mooi certificaat downloaden. Bovendien krijgen de nummers een, twee en drie van hun sectie nog een fraaie beker uitgereikt.

Je log indienen is heel simpel

Het log indienen gaat tegenwoordig heel makkelijk via de PACC-website. Je kunt daar dan op je computer het bestand met je log selecteren en dit daarna versturen door een druk op een knop. Punten berekenen wordt allemaal automatisch gedaan via de website dus daar hoef je je verder geen zorgen om te maken.
Lees meer

MEER DAN 1000!

In de VERON Afdelingscompetitie van 2021 is onze afdeling Kennemerland best weer aardig bezig dit seizoen. We staan zo halverwege 2021 op de VIJFDE plek op de lijst met nu al meer dan 1000 punten.

De magische grens van 1000 punten is begin juni overschreden.

 

 


Elk afdelingslid mag meedoen. Doe dus ook eens mee in een contest op HF of VHF en geef daarna het aantal qso’s door voor onze afdeling A20. Alle info en de actuele stand is steeds te zien op de website  https://afdelingscompetitie.veron.nl. Als je op die website op de knop ‘Score doorgeven’ klikt kun je daar, je raadt het al, je score doorgeven.

De mogelijkheid om mee te doen met een mooie contest is er bijna altijd wel. Meestal in het weekend maar let ook op de meestal korte contesten op doordeweekse dagen. In elke mode is in de loop van een seizoen wel een mooie wedstrijd. Doe dus mee in je favoriete mode SSB, FT8, FM, RTTY, PSK ATV of CW.

Lees meer

KOPIJ VOOR RCKML MAGAZINE

Vlak voor de zomervakantie 2021 komt er weer een weer nieuwe uitgave van ons afdelingsblad ‘RCKML Magazine’. Zoals gebruikelijk wordt ons blad weer gezamenlijk met RCK uitgebracht. Natuurlijk wordt het blad gevuld met bijdragen van onze leden. Al jullie kopij is dus welkom.

Een mededeling, een mooi verhaal of technisch artikel ( altijd natuurlijk het liefst met wat plaatjes erbij ) stuur je per email aan de secretaris van onze afdeling (zie in het MENU bij Afdeling > Bestuur).

Wel wat aantekeningen maar ( nog ) geen compleet artikel? Stuur het toch maar op. Hier maken wij er dan wel een compleet verhaal van. Heb je er twijfels over of je bijdrage wel geschikt is voor publicatie neem dan gerust eerst even contact hierover met ons op.

 

WE REKENEN WEER OP JULLIE INBRENG ZODAT ER WEER EEN MOOI AFDELINGSBLAD VOOR IEDEREEN KAN WORDEN UITGEBRACHT. AL JULLIE BIJDRAGEN ZIEN WE WEER MET VEEL PLEZIER TEGEMOET !

DE UITERSTE DATUM VOOR AANLEVEREN KOPIJ IS 20 JUNI 2021!


KLIK HIER
voor vorige uitgaven van ons afdelingsblad

 

5 juni 2021

5 en 6 juni 2021: Velddag met Dick PAoGRU

Dick PAoGRU geeft door dat hij 5 en 6 juni 2021 op HF gaat deelnemen aan de cw-velddag. De weersvooruitzichten zijn gunstig dus lijkt het Dick leuk om weer eens als ‘Single Operator’ actief te zijn. Zijn zoon Eric woont in het oosten van het land en heeft een mooie tuin achter het huis. Dat wordt dus de plek waar vandaan Dick  qrv zal zijn.

Lees meer

SK Sven PA5TA

Hierbij de droevige mededeling dat Sven Fichtner PA5TA, lid van onze afdeling Kennemerland, op 20 april 2021 zeer onverwacht is overleden op 45-jarige leeftijd. Sven woonde al weer enige tijd in Bad Nieuwenschans in Groningen maar bleef lid van onze afdeling.

Sven was vorig jaar, zomer 2020, nog een van de deelnemers aan ons feestje met het activeren van ons speciale afdelingsstation PI75KML. Onder die roepletters maakte hij met zijn qrp-station vanuit zijn eigen huis veel mooie verbindingen. Zo was hij er bijvoorbeeld voor verantwoordelijk dat ons station ook op 60 meter qrv was.

Wij wensen de nabestaanden sterkte na dit plotselinge verlies.

 

Afdelingssecretaris VERON A20

Kees PA5WT