1 december 2023 Afdelingsavond

Vrijdag 1 december 2023 is er weer een afdelingsavond van VERON Kennemerland. Dit is alweer onze laatste avond in 2023. Op onze avonden is er volop gelegenheid om weer eens gezellig bij te praten over alles wat ons als zendamateur zoal bezig houdt.

 

Tijdens onze afdelingsavond kunnen de QSL-kaarten worden ingeleverd én opgehaald bij onze QSL-manager Gert Jan PA3DVA.

Iedereen is weer welkom en de koffie is GRATIS.

 

Datumvrijdag 1 december 2023
Aanvang20:00 uur
AdresWesterduinweg 9 IJmuiden

 

Kijk hier op ‘GOOGLEMAPS’ om te zien waar onze avonden gehouden worden.

2000 punten

Onze afdeling VERON Kennemerland doet zoals bekend aardig mee in de VERON Afdelingscompetitie 2023. In het weekeinde van 11 en 12 november hebben we uitstekende zaken gedaan door met veel deelnemers uit onze afdeling in meerdere contesten op HF mooie verbindingen te maken.

CW, SSB en RTTY

In de PA Beker kon er in zowel cw als ssb met veel Nederlandse stations verbindingen worden gemaakt. In de OK-OM-contest was er in cw goed met stations uit Tsjechië en Slowakije te werken. Japanners konden worden gewerkt in ssb in de Japan Internationaal DX contest. In de WAE-RTTY konden er, door de uitstekende condities op vooral de hogere HF-banden, veel dx-stations uit Azië, Australië, Amerika maar ook vanuit Hawaï in de verschillende logs worden bijgeschreven.

 

OVER DE GRENS

In de Afdelingscompetitie zijn we nu voorbij de grens van de 2000 punten. In de lijst van deze competitie staan we nu stevig op de eerste plaats. De concurrentie is nog niet definitief verslagen maar met de door ons opgebouwde voorsprong in dit seizoen is de eindoverwinning in zicht. 

 

DOE MEE

De komende periode zijn er nog voldoende mogelijkheden om eens actief te zijn in een mooie contest op HF of VHF. HIER op de website van Jan Jaap PG7V staan op een overzichtelijke manier de komende HF-contesten vermeld. Ook staat daar wat in de betreffende wedstrijd moet worden uitgewisseld. Je kunt daarna dus direct aan de slag. Voor aankondigingen over activiteiten op VHF/UHF kun je terecht op https://vhf-uhf.veron.nl

 

Probeer ook eens in een contest 25 verbindingen te maken met ssb, cw of RTTY en geef dit dan door via de bekende website: https://afdelingscompetitie.veron.nl

KLIK HIER voor meer info over hoe eenvoudig het is om voor iedereen om deel te nemen aan de VERON afdelingscompetitie.

17 november 2023 Verkoopavond Schagen

vrijdag 17 november 2023
VERKOOPAVOND
VERON A57 Schagen
Aanvang: 20.00 uur

 

 

Op vrijdag 17 november 2023 organiseert VERON Afdeling Schagen een onderlinge verkoopavond t.b.v. de afdeling. We willen echter ook leden van andere afdelingen in de gelegenheid stellen om hierbij aanwezig te zijn en evt radio gerelateerde spullen in te brengen. Deze inbreng gaarne te voorzien van callsign of naam en een bodemprijs. Werkend of defect er bij vermelden is ook wel zo prettig.
Van de opbrengsten komt 10% ten goede aan de afdelingskas van A57.

De afdeling Schagen maakt voor haar bijeenkomsten gebruik van een ruimte in een gebouw van het Regius College in Schagen. Locatie: gebouw “Emmalaan”.

 

Raadpleeg voor de juiste route naar clublocatie van A57 de website: https://a57.veron.nl

Klik daar dan op AGENDA en dan op ROUTEBESCHRIJVING.

73
Gerrit PA3DS

Materiaal lezing drones

Op vrijdagavond 3 november 2023 hield Jaap PA7DA bij onze afdeling een heel interessante lezing over drones. KLIK HIER om in ons archief van de lezingen het daarbij gebruikte materiaal in te zien. Jaap liet op deze avond o.a. ook een mooie opname zien die hij maakte in IJmuiden van het clubhuis van RCK en de omgeving. Het zijn mooie scherpe 4K-beelden die een goede indruk geven hoe en waar ons gebouw zich bevind.

 


Op het Youtube-kanaal van Jaap PA7DA zijn nog veel meer interessante video’s te bekijken.

Zie: https://www.youtube.com/user/PA7DA/videos

 

JOTA 2023 met de IJmondtrekkers

Korte video-impressie van de JOTA met Scoutinggroep De IJmondtrekkers.

 

 

Onder de call PA3GPA/J waren de scouts op 21 en 22 oktober 2023 actief vanuit het clubhuis van RCK in IJmuiden. Er werden zowel op HF als VHF mooie radioverbindingen gemaakt. Ook waren de scouts enthousiast en geconcentreerd bezig met wat leuke elektronica-projecten.

IARU conferentie 2023

Maandag 30 oktober 2023 reisde een VERON-delegatie per vliegtuig af naar Servië om daar te gaan deelnemen aan de IARU General Conference R1 in Zlatibor. Deze conferentie wordt gehouden van 1 t/m 4 november. De leden van de delegatie zijn Remy PAoAGF, Theo PA1CW, Rob PE1ITR en Erwin PE3ES. In de Electron van november 2023 staat een duidelijk verhaal over het belang van deze conferentie op bladzijde 505. Ook onze afdeling draagt een mooi steentje bij aan deze conferentie.

 

v.l.n.r.  Remy PAoAGF, Erwin PE3ES, Rob PE1ITR en Theo PA1CW

 

Ons afdelingslid Theo PA1CW is behalve bestuurslid van RCK ook bij de VERON actief. Hij is daar voorzitter van het HF-Traffic Bureau, Award-manager,  kaartchecker DXCC en doet ook nog eens de DX Honor Roll. Ook is hij druk in de weer voor de HF-dag én de DvdRA. Hij zal op de conferentie in Zlatibor samen met de andere drie afgevaardigden van de VERON de belangen van alle Nederlandse zendamateurs behartigen. KLIK HIER voor meer info.

Misschien zullen leden van onze VERON-delegatie vanuit Servië nog op HF te werken zijn want er is een ‘special event station’  met de call YT26IARU aanwezig.

Heel veel succes (en plezier) daar mannen!

VERON Kennemerland

Radioverbinding met vliegtuig in 1947

Het vliegveld Schiphol bevindt zich binnen het doelgebied van onze VERON-afdeling. Heel wat van onze leden zijn of waren dan ook actief op of bij deze internationale luchthaven of bij de KLM. Het amateurradiostation van de KLM is PI9KLM en is gevestigd in hangaar 12 op Schiphol-Oost. Ze maken daarvandaan regelmatig verbindingen op de amateurbanden. Zie: http://www.pi9klm.nl

De professionele radioverbindingen met de vliegtuigen en de ontwikkelingen daarin in de loop van de tijd zijn echt fascinerend. Over hoe zo’n verbinding in de periode vlak na de tweede wereldoorlog tot stand werd gebracht is mooi in beeld en klank vastgelegd. Op het Morse subdomein van de VERON is nu een video te bekijken gemaakt door oud-leden van de Vriendenkring Aviodrome. Het is naar het oorspronkelijk idee van Frans Sikkes PA0SKS, Gert Sier (SK) en Tjeerd Poort (SK).

 

 

Douglas DC3 met de roepletters PH-TCB

 

De video toont hoe in 1947 een radioverbinding wordt onderhouden tussen een vliegtuig en de grondstations van Schiphol en Twente. Het vliegtuig is een Douglas DC3 met de roepletters PH-TCB. Het toestel wordt in deze video gevolgd van de start vanaf  Schiphol, zijn vlucht over Nederland en de landing op vliegveld Twente. De goed te volgen radioverbindingen lopen via spraak en Morse. Dus bekijk deze boeiende en leerzame tien minuten (en één seconde) durende video snel via deze link.

Vreemde enquête

Veel Nederlandse radiozendamateurs kregen eind oktober 2023 een email binnen over de ‘Enquête  Nederlandse Radioamateur’. Kreeg je geen bericht hierover kun je dit vinden op https://www.daru.nu en de enquête staat op https://watwildeamateur.nl . Onderwerpen van de enquête zijn de vermeende versnippering van de vertegenwoordiging van radiozendamateurs bij de overheden en het DQB onderbrengen in een ‘koepel’ o.i.d.

Versnippering?

Anders dan in het bericht wordt beweerd zijn er geen 70 maar 2 verenigingen die, nauw samenwerkend, ons vertegenwoordigen bij de overheid. Bij het regelmatig gehouden ‘Amateuroverleg’ (zie ook https://www.veron.nl/?s=amateuroverleg) zijn de  vertegenwoordigers van de VERON en de VRZA altijd aanwezig. Hiermee is dus ruim meer dan de helft van de Nederlandse radiozendamateurs direct betrokken bij dit belangrijke overleg via hun vereniging. Een derde club, de DARU dus, laat meestal verstek gaan bij deze gelegenheden.

Voor internationale zaken is de VERON de vereniging die de Nederlandse zendamateur vertegenwoordigt in de IARU. Dit is zo omdat bij deze internationale organisatie uit een land altijd maar één vertegenwoordigende vereniging mag zijn aangesloten. De VERON, als grootste club in Nederland, is de hiervoor aangewezen vereniging. Ook internationaal is er grote waardering voor de ter zake doende en enthousiaste inbreng vanuit Nederland.

Dutch QSL Bureau

Het Dutch QSL Bureau is een gezamenlijke dienstverlening van de VERON en de VRZA exclusief voor al hun leden. Al meer dan 50 jaar kunnen door alle leden van beide verenigingen via het DQB gratis de kaarten worden verzonden en ontvangen. De huidige organisatie van het DQB, zoals geregeld door de VERON en VRZA, is volledig transparant en functioneert naar tevredenheid.

Conclusie

De via de vraagstelling in de enquête gesuggereerde versnippering berust dus niet op de feiten! Het tegendeel blijkt waar. De VERON en de VRZA zetten zich gezamenlijk in voor alle, lid of niet, zendamateurs in Nederland. Ook de input vanuit de afdelingen, commissies en belangengroepen wordt, indien relevant, meegenomen naar het Amateuroverleg.

Waarom de organisatie van een op zich goed lopende dienstverlening als het DQB zou moeten worden veranderd is niet duidelijk. Mocht het in de toekomst toch nodig zijn wat te wijzigen kan dit gewoon binnen de verenigingen via de ledenvergaderingen worden besproken.

Kortom de vraagstelling in deze enquête blijkt nogal wat misleidend. Als je dus weet hoe de vertegenwoordiging van de radiozendamateurs naar de overheid in Nederland in werkelijkheid plaats vindt of je wilt wat veranderen aan een service vanuit de club, zoals het DQB, is de oplossing vrij duidelijk: “Wordt lid van de VERON (of VRZA)”.

Flauw

Wat flauw is dat de mensen achter deze dus overbodige enquête nergens aangeven vanuit welke vereniging of achtergrond zij opereren. Op de website van de DARU is wel een groot bericht geplaatst met reclame voor deze enquête.

 

VERON Kennemerland

3 november 2023 Afdelingsavond

Vrijdag 3 november 2023 is er weer een afdelingsavond van VERON Kennemerland. Op onze avonden is er volop gelegenheid om weer eens gezellig bij te praten over alles wat ons als zendamateur zoal bezig houdt.

 

Lezing:  Drones voor radiozendamateurs, Jaap van Duin PA7DA

 

 

Jaap heeft voor zijn werk bij de TU in Delft veel gevlogen met drones. Nu doet hij dit privé voor o.a. fotografie, antenne-inspectie en video’s . Als geen ander kan hij daardoor heel veel vertellen over dit onderwerp. Hij kan ook duidelijk aangeven onder welke voorwaarden waar en wanneer je gebruik mag maken van een drone. Natuurlijk heeft hij mooie beelden gemaakt waarmee hij ons zal gaan verrassen. Deze avond is dus jouw kans om alles te weten te komen over het gebruik van drones in onze zendamateurwereld!

 


Tijdens onze afdelingsavond kunnen d
e QSL-kaarten worden ingeleverd én opgehaald bij onze QSL-manager Gert Jan PA3DVA.

Iedereen is weer welkom en de koffie is GRATIS.

 

Datumvrijdag 3 november 2023
Aanvang 20:00 uur
AdresWesterduinweg 9 IJmuiden

 

Kijk hier op ‘GOOGLEMAPS’ om te zien waar onze avonden gehouden worden.

7-10-2023 Radiomarkt Assen

Op zaterdag 7 oktober 2023 vindt de jubileumbeurs “40 jaar Radio Onderdelen Markten in Assenplaats in de Veilinghallen (Flowerdome) van Eelde. De organisatie is in handen van de stichting Radio Contest Groep Assen.

Naast jaren actief contesten op VHF en hoger, heeft de stichting RCGA daarnaast in 40 jaar tijd inmiddels meer dan 60 beurzen georganiseerd op gebied van Computertechniek en Radiohobby. Hierdoor hebben ze allerlei amateurprojecten kunnen ondersteunen in de Noordelijke provincies alsook de Repeatergroepen.

 

Lees meer