2 en 3 juli contesten op VHF/UHF

2 en 3 juli 2022:
IARU/VERON 144 MHz en hoger ssb/cw-contest

Deze juli-contest start op zaterdag 2 juli 2022 om 14:00 UTC en duurt 24 uur. Iedereen is hierbij uitgenodigd om mee te doen. Deze wedstrijd is op alle VHF-banden vanaf 144 MHz en hoger.

Deze contest telt ook mee voor de VERON-afdelingscompetitie!

2 en 3 juli 2022:
IARU/VERON 50 MHz ssb/cw-contest (deel 2)

Deel 2 van de 50 MHz ssb/cw-contest is eveneens in het eerste weekeinde van juli. Deze contest begint ook op zaterdag 2 juli 2022 om 14:00 UTC en loopt tot zondag 3 juli 2022 om 14:00 UTC. Deze wedstrijd is alleen op 50 MHz maar je kunt ook wat schakelen tussen de beide contesten.

Deze contest telt ook mee voor de VERON-afdelingscompetitie!

 

16 en 17 juli 2022:
IARU/VERON 70 MHz ssb/cw-contest

In het derde volle weekeinde van juli is de VERON/IARU 70 MHz ssb/cw-contest. Schrijf dit alvast in de agenda! De contest is van zaterdag 16 juli 2022 om 14:00 UTC en duurt 24 uur. De behaalde punten in deze 3e contest uit de serie wordt opgeteld bij de 50 MHz contest in juni (deel 1) en de 50 MHz contest in juli (deel 2).

Deze contest telt ook mee voor de VERON-afdelingscompetitie!

 

  • Meer info over deze VHF/UHF-wedstrijden is te vinden via deze LINK

Twente luistert Russen af

Het onderstaande bericht is op de website van het AD geplaatst. Het bericht met video gaat over de onder zendamateurs heel bekende Twentse webdsdr.

AD 16 juni 2022:

Het is studenten van de Universiteit van Twente gelukt om Rusland af te luisteren. Dit doen zij door radiosignalen te onderscheppen. Pieter-Tjerk de Boer (PA3FWM) is universitair hoofddocent ‘Design and Analysis of Communication Systems’ op de Universiteit van Twente. Hij legt uit hoe het afluisteren precies in zijn werk gaat.

Klik op de onderstaande afbeelding om de video te bekijken.

 

BEELD: Robin Hilberink

Mededeling Stichting Service Bureau VERON

Service BureauOp dit moment zijn er weer een drietal artikelen toegevoegd aan het assortiment van het Service Bureau. Zo is er de eerste druk van Kanaal 3700 als PDF te downloaden. Er is nog steeds vraag naar dit boekwerkje en zeker nu komend jaar februari het 70 jaar geleden is dat de Watersnoodramp van 1 februari 1953 plaatsvond.

Het bestelnummer van Kanaal 3700 is 819. De prijs voor leden is 2,00 euro en voor niet-leden 2,50 euro.

Lees meer

3 juli 2022 Radiomarkt in Bladel

De Kempische Amateur Radioclub (KAR) houdt op zondag 3 juli hun jaarlijkse radiomarkt. Op het terrein in Bladel verkopen diverse standhouders radiogerelateerde artikelen zoals radiosets, antennes en veel elektronica-onderdelen. Bladel ligt 15 km ten zuidwesten van Eindhoven.

Lees meer

1-3 juli velddagen VERON Alkmaar

Mededeling van de Veron afdeling Alkmaar:

ZOMERFEEST / VELDDAGEN 2022


In het weekend van vrijdag 01 juli t/m zondag 03 juli 2022 organiseert Piet PA1VDM in samenwerking met de IJmond Radio Club en K08 uit Duitsland een zomerfeest resp.velddagen op het terrein aan de Westdijk 11 in ZUIDSCHERMER (net onder Alkmaar).

Het is de bedoeling dat weekeinde bezig te zijn met aan onze hobby gerelateerde zaken b.v. het testen van zenders, antennes  enz. Er is voldoende meetapparatuur aanwezig. Verder wordt ook nog er een vossenjacht gehouden.
Ook belangrijk: er is catering aanwezig.

 

Lees meer

Kopij voor ons RCKML Magazine

Voor de komende zomeruitgave 2022 van onze nieuwsbrief ‘RCKML Magazine’ hebben we van jullie, de afdelingsleden, de kopij natuurlijk weer hard nodig. Wil je ook iets voor onze volgende nieuwsbrief aanleveren? In het komende zomernummer is nog ruimte genoeg! We zijn altijd op zoek naar bijdragen uit onze eigen afdeling.

Heb je al wel wat aantekeningen maar (nog) geen compleet artikel? Stuur het toch maar op. Hier maken wij er dan wel een compleet verhaal van. Heb je er twijfels over of je bijdrage wel geschikt is voor publicatie neem dan gerust eerst even contact hierover op.

Stuur voor bijdragen of vragen een email aan ‘secretaris.a20@veron.nl’ of stuur jouw bericht via het webformulier op onze afdelingswebsite.

INLEVEREN KOPIJ GRAAG VOOR 30 JUNI A.S

ZOMERSTOP?

Ondanks dat er geen afdelingsavonden zijn in juli en augustus 2022 is er toch van alles te doen in onze afdeling. Via deze LINK is de pdf met info over de activiteiten tijdens de zomerstop van VERON Kennemerland te vinden.

 

VERON

PIRAAT?

Theo PA1TK, in mei samen met zijn vrouw op vakantie in Twente, ontdekte tijdens een fietstocht iets wat zijn aandacht als zendamateur direct trok. Op een afgelegen plek, wat verscholen in het groen, stond een wat speciale installatie. Hij zag een joekel van een aggregaat met daarnaast een aanhanger met daarop een uitschuifbare mast. De 4 gestackte verticale dipolen op deze mast waren zo te zien bedoeld voor gebruik op de FM-band.

Het leek Theo een zendstation van de lokale FM-piraat. Als de grootte van het aggregaat een indicatie is voor het vermogen en dit samen met de hoogte van de mast als deze uitgeschoven wordt dan moet het bereik van deze installatie behoorlijk ruim zijn.

 

Niet direct zichtbaar vanaf het fietspad

 

Ook dé expert op het gebied van illegale zenders in onze afdeling leek de meest voor de hand liggende verklaring dat het hier om een piraat ging. Natuurlijk kun je tegenwoordig vrij eenvoudig een vergunning aanvragen voor legaal uitzenden op de FM maar dan verberg je de apparatuur normaal gesproken niet op zo’n afgelegen plek.

Een zendamateur op vakantie kijkt toch naar heel andere dingen dan de meeste ander mensen. Vooral antennes trekken onze aandacht. Theo is na even rondgekeken te hebben weer vrolijk verder gefietst.

3 juni 2022 Afdelingsavond

Op vrijdag 3 juni 2022 is er weer een afdelingsavond van VERON Kennemerland. Dit is de laatste avond voor onze zomerstop. Er is volop gelegenheid voor onderling qso. Tijdens deze avond kunnen de QSL-kaarten worden ingeleverd en opgehaald bij onze QSL-manager Gert Jan PA3DVA.

Iedereen is weer welkom en de koffie is GRATIS.

 

Datum: vrijdag 3 juni 2022
Aanvang: 20:00 uur
Adres: Westerduinweg 9 IJmuiden

Klik hier op ‘GOOGLEMAPS’ om te zien waar onze avonden gehouden worden.

MIJLPAAL 1000 PUNTEN

In de VERON Afdelingscompetitie 2022 hebben we een mooie mijlpaal bereikt. Als eerste afdeling in Nederland hebben we de grens van de 1000 punten bereikt. Van die 1000 punten is ca 2/3 bij elkaar geharkt door de top 3 van onze afdeling. Bij de VERON Waterland (2e plaats) is 2/3 van hun punten gemaakt door de inspanning van slechts één man uit hun afdeling, te weten Gert PA3AAV.

Alle 16 deelnemers in onze afdeling Kennemerland bedankt voor deelname. Om de eerste plek te houden hebben we nog wat meer inbreng vanuit de afdeling nodig. Er er is nog ruimte genoeg voor iedereen die dat wil om mee te doen. Zie de LINK.

 

De stand in de VERON Afdelingscompetitite op 25 mei 2022

 

Het komend weekeinde, 28 en 29 mei 2022, is weer de CQWW-WPX-CW-contest. Je hebt dan 48 uur de mogelijkheid om veel mooie (dx) CW-verbindingen te maken. Doe ook eens b.v. een uurtje mee!
Zelf ben ik dan op de camping “de Vlintenholt” in Odoorn. De week daarop met Pinksteren zijn we daar ook voor het Veron-Pinksterkamp. Voor gebruik op de camping heb ik 2 antennes voor HF gemaakt: een vertical-endfed voor 40, 20 en 10 meter, en een G5RV-antenne. Ik ben qrv met mijn IC-7300 en gebruik 100 Watt vermogen.

Rest mij iedereen in onze afdeling goede contesten te wensen met veel verbindingen.

Beste 73
Henk PC4H

 


* Ook Theo PA1TK staat in de komende weken op een camping in Nederland. Hij zal vanuit de buurt bij Enschede qrv zijn op HF met een simpele draad-antennne.