7 juni 2024 Afdelingsavond

Op vrijdag 7 juni 2024 is de afdelingsavond van VERON Kennemerland. Dit is alweer de laatse afdelingsavond voor onze gebruikelijke zomerstop in juli en augustus.
Op onze afdelingsavond zal er, zoals altijd, volop gelegenheid zijn voor onderling qso om zo weer eens bij te praten over alles wat ons als zendamateur zoal bezig houdt. Tijdens onze afdelingsavond kunnen de QSL-kaarten worden ingeleverd én opgehaald bij onze QSL-manager Gert Jan PA3DVA.

 
 

  • Vanuit IJmuiden zullen we op 13 en 14 juli met PA6HQ meedoen in de IARU HFC-contest. We zoeken nog enthousiaste operators. Aanmelden via Kees PA5WT.
  •  

  • Op 17 en 18 augustus gaan we weer meedoen met het ILLW. We activeren dan de twee vuurtorens van IJmuiden vanuit het clubgebouw van RCK. Dit is geen contest maar een evenement waarbij in een ontspannen sfeer mooie verbindingen op HF en VHF zullen worden gemaakt. Info en aanmelden via Frans PC5T

 
Iedereen is weer welkom op onze afdelingsavond en de koffie is GRATIS.
 

Datum:  vrijdag 7 juni 2024
Aanvang:  20:00 uur
Adres:  Westerduinweg 9 IJmuiden

 

Kijk hier op ‘GOOGLEMAPS’ om te zien waar onze avonden gehouden worden.

LOTW ligt plat


Bericht van de
ARRL:

Hack bij computersysteem van de ARRL


Bij de ARRL zijn wij bezig met het reageren op een ernstig incident waarbij toegang is verkregen tot ons netwerk en de systemen op het hoofdkantoor. Verschillende diensten, zoals Logbook of The World® en het ARRL Learning Center, zijn sinds 15 mei 2024 getroffen. Houd er rekening mee dat het herstellen van de toegang onze hoogste prioriteit heeft en dat we hiervoor samenwerken met externe experts uit de sector om dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen. We waarderen jullie geduld.

Wordt vervolgd…

 

LOTW dus helaas even niet bereikbaar

 

Bron: https://www.arrl.org/news/arrl-systems-service-disruption

CQ-WPX-cw 25 en 26 mei 2024

Beste radiozendamateur,

De CQ WPX-wedstrijdcommissie nodigt jou uit om deel te nemen aan de CQ-WPX-CW-wedstrijd 2024. Deze contest loopt van 00:00 UTC op 25 mei tot 23:59 UTC op 26 mei 2024.

CQ WPX CW is het grootste “iedereen kan iedereen werken voor punten” CW-evenement ter wereld. Het is een fenomenale kans om vrienden te ontmoeten, je prefix-totalen op te bouwen, bij te dragen aan de inspanningen van je club (VERON Afdelingscompetitie) maar vooral plezier te hebben! Iedereen is welkom en wordt aangemoedigd om deel te nemen.

De deadline voor het indienen van logbestanden is 31 mei 2024, 23:59 UTC. Logs moeten worden geüpload op https://www.cqwpx.com/logcheck . We moedigen iedereen aan om hun contestlog te uploaden en alle deelnemers die vóór de deadline log indienen, kunnen certificaten downloaden zodra de scores definitief zijn.

Ga naar  https://www.cqwpx.com/index.htm voor de volledige set regels, resultaten uit het verleden, records, plaquettes en andere bronnen ter ondersteuning van jouw CQ WPX CW-activiteiten.

Voor vragen kunt je terecht bij director@cqwpx.com

Wij wensen jou het allerbeste en zien je graag terug op CQ WPX CW 2024!

73,  CQ WPX Wedstrijdcommissie

Noorderlicht mei 2024

Het Noorderlicht boven de sterrenwacht Copernicus in Haarlem

Het Noorderlicht (Aurora Borealis) was in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 mei, ondanks de lichtvervuiling, zelfs hier in het het westen van Nederland op veel plaatsen aardig te zien. KLIK HIER voor een bericht hierover van sterrenwacht Copernicus uit Haarlem. Voor ons zendamateurs brengt het Noorderlicht echter ook de mogelijkheid om bijzondere radioverbindingen te maken. Terwijl de banden op HF niet of nauwelijks nog bruikbaar zijn kan op VHF gebruik worden gemaakt van Aurora om verbindingen te maken.

 

Kaartje met de qso’s van PA5WT via aurora op 6 meter

 

Vrijdagavond 10 mei heb ik op 6 meter rond de honderd cw-verbindingen gemaakt via ‘aurora’. Dit ging natuurlijk met de typische raspende toon van de signalen (nee, FT8 werkt dus echt niet met Aurora). Op 2 meter bleek mijn antenne een defect te vertonen dus helaas. Dat via Aurora deze keer niet alleen maar qso’s naar het noorden mogelijk waren is te zien op het kaartje. Tot zelfs in Italië konden verbindingen via Aurora worden gemaakt op VHF. Zaterdag 11 mei konden er ook nog prima verbindingen via Aurora worden gemaakt.

We zijn nu op weg naar het maximum van de huidige zonnecyclus. In de komende maanden zijn er dus nog meer spannende gebeurtenissen te verwachten op HF en maar dus ook op VHF.

73, Kees PA5WT

Velddag 1 en 2 juni 2024

Oproep aan alle amateurs van de RCK en VERON A20,

In het eerste volle weekend van juni is er zoals door de VERON al is aangekondigd een nieuwe opzet  velddag, mixed mode contest en hoe leuk kan het zijn als wij als RCK en VERON Kennemerland daar aan mee gaan doen.

 

 

Ik zoek dus medestanders. Misschien voor 1 dag, of bij voldoende animo 2 dagen. Het liefst mensen met enige ervaring met dit soort evenementen. Maar laten wij het voor dit jaar niet te groot maken. Ikzelf heb geen idee wat er voor nodig is, behalve een antenne en een set en een flesje drinken. Ik zal dan met mijn IC-705 en mijn HP-01 antenne en externe voeding net zolang doorgaan tot de sap op is. Maar wellicht met een paar man en met ieder zijn eigen (QRP) set is er toch een leuke dag van te maken?

En een bijkomend aspect is dat onze radiohobby zichtbaar wordt voor het publiek en promoten wij daardoor niet alleen de hobby, maar ook onze superleuke clubs, die altijd op nieuwe leden zitten te wachten. Mijn insteek is op een gezellige dag een paar verbindingen maken.

 

Dus doe mee, meld je aan via pa07rw@gmail.com en laten wij er ‘Watt’ van maken.

 

Hieronder een stukje proza geplukt van de VERON-site:

Natuurlijk is het zinvol om de periode voor de velddag al enkele voorbereidingen te treffen, die als verkenning nuttig kunnen zijn. Velddagstations moeten vanaf één en dezelfde plaats werken, waarbij de zendontvangers en antennes zich binnen een straal van 500 meter moeten bevinden. Tijdens de VERON velddag contest mag geen (!) gebruik gemaakt worden van permanente gebouwen en vaste elektriciteitsnetten. Het gebruik van steunpunten aan permanente gebouwen en structuren ten behoeve van antennes is niet toegestaan. Bomen en dergelijke mogen wel gebruikt worden als bevestigingspunt. De opbouw van het velddagstation mag niet eerder dan 24 uur voor aanvang van de contest beginnen. Bij het inzenden van je log geeft je aan je aan de voorwaarden te hebben gehouden.

 

73 de PA7RW

Rob dus

Zendverbod 13 cm

Van dinsdag 4 juni 2024 00.00 uur t/m zondag 9 juni 2024 23.59 uur mogen zendamateurs de frequentie 2356 MHz met een bandbreedte van 8 MHz niet gebruiken. Dit verbod geldt enkel in een straal van 35 km rondom Zandvoort vanwege de ADAC-GT-Masters.

ADAC GT Masters te Zandvoort 4 juni 2024 00.00 uur t/m
9 juni 2024 23.59 uur
2356 MHz

 

Bron: https://www.rdi.nl/onderwerpen/radiozendamateurs/beschikbaarheid-frequenties

Muggen Ronde

Op 3 mei 2024 heeft Jos PA3GDF de ‘Muggen Ronde’ geleid tijdens de afdelingsavond van VERON Kennemerland. Hij kon gebruik maken van het conteststation dat normaal gebruikt wordt door PA6Y. Hij kon weer flink wat stations bijschrijven in zijn log deze avond. De meeste stations kwamen uit de buurt maar ook vanuit Brunssum en België werd meegedaan. Joost F/PA2EAR kwam met een prima signaal vanuit Frankrijk door. Jos had nog het meeste last van de qrm die in de shack werd veroorzaakt door de belangstellenden ter plekke. Na ruim een uur werd deze gezellige ronde door een tevreden rondeleider afgesloten.

Jos PA3GDF/A op 3 mei als rondeleider van de Muggen Ronde

 

 

In het RCKML Magazine van december 2023 staat op bladzijde 23 informatie van Jos PA3GDF over de Muggen Ronde. Deze ronde is er elke maandag, woensdag en vrijdagavond op 80 meter vanaf 21:00 lokale tijd op de frequentie 3,785 MHz. In de komende uitgave van ons blad zal Jos in een tweede deel nog wat extra achtergrondinformatie over deze ronde geven.

 

 

 

 

 

4 mei dodenherdenking

Op 4 mei 2024 vindt in Nederland de herdenking plaats van de in de oorlog omgekomen Nederlanders. Dat gebeurt op landelijk niveau maar ook lokaal zullen gevallen Nederlanders worden herdacht.

Tijdens de oorlog zijn radiozendamateurs in het verzet bezig geweest met het opzetten en onderhouden van illegale activiteiten. In veel gevallen hadden hun activiteiten te maken met een vorm van communicatie. Helaas zijn door verraad veel radiozendamateurs in deze periode gevangen genomen en ter dood veroordeeld of zijn door de barre omstandigheden omgekomen.

 


Tekst op het madaillion:
‘Radioamateurs offerden hun leven voor de vrijheid gedurende de oorlog

 

Ter nagedachtenis aan de gevallen radiozendamateurs is door de Nederlandse radiovereniging VERON in 1953 een gedenkteken onthuld. Dit monument staat nu op het terrein van KPN Broadcast Services. Hoewel er dit jaar geen officiële herdenking zal plaatsvinden, heeft KPN aangeboden dat het terrein op 4 mei voor belangstellenden toegankelijk zal zijn.

 

De herdenking op 4 mei 2024

Op 4 mei zal om 20.00 uur een sobere herdenking bij dit monument plaatsvinden. U bent vanaf 19.30 uur van harte welkom.
Het adres is Witte Kruislaan 47, 1217 AM Hilversum. U wordt van harte uitgenodigd om deze herdenking bij te wonen.

 
 

Namens het VERON Hoofdbestuur,
Remy F.G. Denker, PAoAGF
Algemeen voorzitter van de VERON


Voor informatie over dit monument voor radiozendamateurs verwijzen wij naar deze website.

3 mei 2024 afdelingsavond

Op vrijdag 3 mei 2024 is de afdelingsavond van VERON Kennemerland. Deze keer zal o.a. het initiatief van Rob PA7RW kunnen worden besproken over deelname aan de komende velddag op 1 en 2 juni. Ook is het mogelijk om je alvast opgeven om mee te doen met PA6HQ in de IARU HFC die op 12 en 13 juli 2024 wordt gehouden. Er zal verder volop gelegenheid zijn voor onderling qso om zo weer eens bij te praten over alles wat ons als zendamateur zoal bezig houdt. Tijdens onze afdelingsavond kunnen de QSL-kaarten worden ingeleverd én opgehaald bij onze QSL-manager Gert Jan PA3DVA.

Iedereen is weer welkom en de koffie is GRATIS.

 

Datum:  vrijdag 3 mei 2024
Aanvang:  20:00 uur
Adres:  Westerduinweg 9 IJmuiden

 

Kijk op ‘GOOGLEMAPS’ om te zien waar onze avonden gehouden worden.