KLIK OP DE KAART OM JE LOCATOR TE VINDEN BIJ TK5EP

 

De enige juiste benaming is LOCATOR. Het is de opvolger van de QRA-locator vandaar dat je soms ook de onjuiste benaming QRA- of QTH-loacotor ergens ziet opduiken. De naam locator is zo afgesproken in 1980 op een conferentie in het plaatsje Maidenhaid in Engeland. Vandaar dat er ook wel wordt gesproken over de Madenhaid-locator.

Een locator wordt vooral uitgewisseld tijdens verbindingen op VHF en UHF. Ook op HF wordt deze soms uitgewisseld.

Meest gebruikelijk is de uitwisseling van de 6-delige locator zoals b.v. JO22GL. Op UHF wordt soms deze nog uitgebreid met 2 cijfers voor een nog meer exacte plaatsbepaling zoals b.v. JO22GL90. Op HF wordt vaak volstaan met de verkorte 4-delige vorm zoals JO22.

 

GRID ??

Amerikanen menen het beter te weten en hebben het vaak over ‘Grid’ of ‘Grid square’ terwijl ze ‘locator’ bedoelen. Ook hun schrijfwijze waarbij ze de 5e en 6e letter vaak klein schrijven is niet volgens de geldende afspraken.  B.v. JO22gl is dus niet correct want de afgesproken schrijfwijze is JO22GL. In een heel ander spectrum van de techniek heeft een verkeerde manier van notatie er bij de Amerikanen al eens voor gezorgd dat het compleet fout liep bij de lancering van een raket met een peperdure satelliet…….