De VERON kent een aantal onderscheidingen die aan leden worden uitgereikt. Ook aan enkele leden van onze afdeling is deze eer te beurt gevallen. Ook de afdeling zelf heeft aan enkele leden een onderscheiding de “Kennemerlandpenning” uitgereikt als blijk van waardering voor hun verdienste voor de afdeling. Verder is er door de overheid postuum een Verzetsherdenkingskruis uitgereikt aan een afdelingslid. Ook zijn leden van onze afdeling Koninklijk onderscheiden vanwege o.a. hun inzet voor het radiozendamateurisme.

 


Postuum Erelid van de VERON

 


Een bijzondere categorie Ereleden zijn de postuum benoemde Ereleden. De 2e vergadering van de VERON Verenigingsraad gehouden op 18 mei 1946, benoemde alle leden van de oude verenigingen NVVR, NVIR en VUKA, die gedurende de bezetting 1940-1945 gevallen zijn in de strijd voor de vrijheid van Nederland, postuum tot Erelid. Vanuit onze afdeling waren dat:

 • PA0XI – C. L. J. van Lent Jr uit Heemstede
 • PA0XL – Broeder Josef Klingen uit Heemstede

KLIK HIER voor meer info over alle postume ereleden van de VERON.

 


Erelid van de VERON

 

 • 1962  –  L.J. ( Leo ) van der Toolen   PAoNP   (SK 1990)

PA0NP was op 11 juli 1945 een van de oprichters van de “Afdeeling Haarlem” (nu afdeling Kennemerland). Op 21 oktober 1945 was hij ook een van de oprichters van de VERON. Hij was vanaf 1947 vele jaren voorzitter van de VERON. Wegens zijn grote inzet voor de club werd hij in 1962 benoemd tot Erelid van de VERON.

 

 


Lid van Verdienste van de VERON

 

 • 1948  –  L.J. ( Leo ) van der Toolen   PAoNP   (SK 1990)

  In 1948 werd PAoNP tot lid van verdienste benoemd vanwege zijn grote bijdrage aan het tot stand komen van de landelijke VERON.

 

 • 1975   –   Frans Priem PAoGG    (SK 1989)

  Frans heeft zich samen met zijn vrouw Veronica PA3DWA (SK 2024) jaren ingezet voor de afdeling Haarlem/Kennemerland. Ook in de landelijke VERON was hij actief. Zijn bijdragen als “Mentor” in de Electron waren destijds een inspiratiebron voor veel beginnende amateurs. In 1975 was Frans de oprichter van de Benelux QRP Club (BQC).

 


Gouden Speld van de VERON

 

 • Werner PAoFLE

  1985  –  Frits Faber PAoDEF   (SK 1999)

 • 1991  –  Arie Bol  PAoQHN    (SK 2003)
 • 2006  –  Jaap Kroon   PAoIF   (SK 2010)
 • 2007  –  Joost Hilders   PA2EAR
 • 2011  –  Werner Fleischman  PAoFLE
 • 2017  –  Dick van Empelen  PAoGRU
 • 2023  –  Theo Köhler PA1TK

 


Kennemerlandpenning


Tussen 1994 en 1999 reikte VERON afdeling Kennemerland deze speciale onderscheiding uit aan enkele leden die zich op een bijzonder manier voor de afdeling hadden ingezet.

 

 • 02-05-1994  –   Joop Lingeman  –  PA3EKC 

  Joop was tijdenlang lid van het bestuur van de afdeling Kennemerland. Hij was betrokken bij het organiseren van de afdelingsevenementen. Ook heeft hij het depot van het Servicebureau van de VERON beheert.

 

 • 15-02-1995 –  Piet Hoogeveen  – PE1BCP

  Piet was jarenlang dé secretaris van de afdeling. Ook was hij de first operator van het afdelingstation in de wekelijkse ronde op twee meter. Daarnaast motiveerde hij de jeugd in zijn woonplaats Nieuw Vennep als leider van electronicaclubjes waardoor belangstelling voor het radiozendamateurisme werd gewekt.

 

 • 12-06-1997   –    Gerard Rekoert   –  PE1LRT
  Gerard heeft zich jarenlang vol enthousiasme ingezet met het geven en organiseren van de cursussen zendamateur in afdeling Kennemerland. Aanvankelijk deed hij dit met Arie PAoQHN en later samen met Cock PE1LLI. Heel veel leden hebben goede herinneringen aan de gezellige cursussen en zijn dankzij de buitengewone inzet van Gerard destijds geslaagd voor hun examen.

 

 • 06-03-1999  –   Henk de Wal  –  PAoWAL 

  Henk kwam als rasechte Amsterdammer na zijn verhuizing in de voor hem exotische wereld van de Haarlemmers/Kennemerlanders terecht. Zijn humor werd niet altijd helemaal begrepen maar als onze veilingmeester voelde hij zich als een vis in het water. Hij was 25 jaar lang de afslager en de gangmaker van de jaarlijkse verkoopavonden bij afdeling Kennemerland. Deze veilingavonden stonden ook bekend onder de naam ‘PAoWAL ONE HAM SHOW‘. Zijn persoon met al zijn eigenzinnige humor maar ook zijn enthousiasme wordt nog steeds gemist. Voor meer info over Henk als veilingmeester klik op deze LINK

 


Naast onderscheidingen verleend door de VERON, was er meer:

 

* Verzetsherdenkingskruis

 

Verzetsherdenkingskruis

Op 19 december 1980, ter gelegenheid van de 35ste herdenking van de bevrijding, zijn bij koninklijk besluit verzetsherdenkingskruizen toegekend. De onderscheiding is bestemd voor deelnemers aan het verzet tegen de bezetters van Nederlands grondgebied in de Tweede Wereldoorlog. Postuum werd dit herdenkingskruis uitgereikt aan:

 

 • 1980  –  PAoXL – Broeder Josef  Klingen uit Heemstede

 

 

 


 * Koninklijke onderscheidingen

 

 

 

 

 • 2019  –  Theo  PA1TK

  Op 29 april 2019 heeft burgemeester Onno Hoes van gemeente Haarlemmermeer aan zowel Theo Köhler PA1TK  als aan zijn vrouw Ancilla beide een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.
  KLIK HIER voor een kort verslag hierover.

   

   

 • 2023  –  Carlo PE1MWL

  Op 26 april 2023 heeft burgemeester Elbert Roest van gemeente Bloemendaal aan Carlo Bodde PE1MWL een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Hij werd benoemd als Lid in de orde van Oranje Nassau.
  KLIK HIER voor een kort bericht hierover.