CONTESTSTATION PA6Y VANUIT IJMUIDEN
PA6Y gezamenlijk station VERON Kennemerland en RCK
VERON Kennemerland en RCK werken al geruime tijd steeds meer samen op allerlei gebied. Als een van de resultaten daarvan runnen wij vanuit IJmuiden gezamenlijk een conteststation onder de call PA6Y. Voorheen deed onze afdeling onder de clubcall PI4KML mee aan contesten zoals de velddagen en de PACC. Bij RCK werd deelgenomen onder hun call PI4RCK. Nu is onze contestgroep Kennemerland onder de call PA6Y actief in contesten (radiowedstrijden) op HF en VHF. PA6Y is een project van én voor alle leden van VERON Kennemerland en die van RCK.
TWEE RADIOKAMERS
In het mooie onderkomen van RCK in IJmuiden zijn twee aparte radiokamers. We hebben de beschikking over een compleet HF-station en een VHF-station.
Voor HF hebben is het station geheel dubbel uitgevoerd met twee identiek ingerichte werkplekken. Voor beide HF-stations is er een Icom IC-756 PRO III aanwezig. Om een stevig signaal neer te kunnen zetten hebben zowel station 1 als 2 een ACOM-1000 om wat meer vermogen te kunnen maken. De HF-stations zijn verder voorzien van een uitgekiend zelfgebouwd filtersysteem voor zowel ontvangst als zenden. Hierdoor kunnen de twee HF-stations, op vol vermogen, gelijktijdig actief zijn zonder al te veel last van elkaars sterke radiosignaal te ondervinden bij ontvangst.
Voor VHF/UHF hebben we als zendontvangers twee maal een Kenwood TS-790 staan. Hiermee kunnen we uitkomen op 2 meter en 70 cm. Ons VHF-station is nog altijd in opbouw. Er wordt druk gewerkt om het antennepark en de zenders verder te optimaliseren.
ANTENNEPARK VOOR HF
Het antennepark bij het clubgebouw in IJmuiden is een project dat steeds in ontwikkeling blijft. De unieke plek zo vlak aan de Noordzeekust geeft echter wel andere uitdagingen dan normaal meer landinwaarts. Zo moeten de antennes extra zware stormen kunnen weerstaan. Ook bevat de lucht zo vlak langs de kust veel zout en dat geeft extra problemen met snelle corrosie van de aansluitingen en metalen constructies.
Er staan momenteel vier masten rondom ons gebouw opgesteld. Als rotor is het zwaarste type van Yaesu in gebruik. Waarschijnlijk gaan we op termijn nog zwaarder uitgevoerde rotoren inzetten voor onze grootste antennes.
Voor elke HF-band zijn er aparte antennes gemaakt door de groep. Er is een yagi voor 10 meter met 5 elementen, een yagi voor 15 meter met 4 elementen en een yagi voor 20 meter met 3 elementen. De Moxon-yagi voor 40 meter heeft 2 elementen. Het plaatje bovenaan deze bladzijde geeft een indruk van de antennes.
Voor 160 en 80 meter zijn er twee draad-dipolen en verder ook twee verticale antennes met een uitgebreid aardnet. Voor ontvangstverbetering op 80 en 160 meter wordt er geëxperimenteerd met een richtingsinstelbare-ontvangstloop volgens het ontwerp van K9AY.
ANTENNEPARK VOOR VHF/UHF
Ook voor VHF is het antennepark steeds in ontwikkeling. Voor 6 meter staat er een yagi met 5 elementen op ongeveer 20 meter hoogte. Voor 2 meter zijn er twee gestackte yagi’s en een rondstraler aanwezig. Voor de UHF-banden staan ook yagi’s in de planning. Ook is een groepje bezig met het opzetten van een station voor EME maar dat is wel een project van de lange adem.
LOGGEN
Het loggen van de verbindingen in de contesten doen we op de computer via het programma N1MM Logger+. Dit programma is ontwikkeld door Tom N1MM, met zijn groep, speciaal voor gebruik in radiowedstrijden op zowel HF als VHF.
In de basis is de bediening eenvoudig want je hoeft alleen maar de call van het gewerkte station en het rapport en uitwisseling in te vullen. Doordat er veel extra’s zoals b.v. DXcluster, CW en RTTY-generator en ‘CAT’ gebruikt kunnen worden vergt het goed beheersen van het logprogramma toch wel wat oefening. Op onze website is HIER een verslag van een lezing op een afdelingsavond over het gebruik van N1MM Logger+ te vinden.
WACHT, ER IS MEER…
Er is ook ATV-station op 23 cm operationeel. O.a. bij Open Dagen kunnen we zo onze shack mooi in beeld brengen.
Ook vermeldenswaardig is nog de ‘knutselruimte’. Hier zijn diverse soldeerstations aanwezig en kunnen allerlei metingen worden verricht.
Natuurlijk is ook de vergaderruimte met bar heel belangrijk!
MEEDOEN!
Iedereen die dat wil kan meedoen met deze mooie activiteit. Er is altijd wel plek voor zowel operators als knutselaars. Tijdens de voorbereidingen en het deelnemen aan contesten komen heel veel verschillende aspecten van onze hobby aan bod zoals: radiotechniek, computer, propagatie-onderzoek, antenne-ontwerp en constructie, samenwerking, ‘ operating practice ‘ enz.
Door je in te zetten voor PA6Y kun je als zendamateur dus een ruime en veelzijdige expertise opbouwen waarvan dan ook de groep weer profiteert.
Meedoen is dus naast gezellig ook heel leerzaam.
PA6Y-groep