15 mei 2020 Kennemerlandronde

Vorige week vrijdagavond zijn we gestart met de Kennemerlandronde RCK & KML. Gewerkt werd met de calls PI4KML en PI4RCK. Ko PA0JY beet als rondeleider het spits af en had het lekker druk met de vele inmelders. Goed om elkaars stemmen zo toch weer even te kunnen horen nu we elkaar even niet kunnen ontmoeten op de clubavonden in IJmuiden.

A.s. vrijdagavond 15 mei om 20:00 uur is er weer een nieuwe ronde en ook weer een nieuwe rondeleider ! Voor onze ronde gebruiken we het FM-relais PI2HLM op 70 cm dat in beheer is van de NVRA . Overigens houdt de NVRA via ook PI2HLM op elke woensdagavond 20:00 uur ook een z.g.  ‘coranaronde’.

De uitgang van PI2HLM, de frequentie dus waarop je luistert, is op 430.250 MHz. De ingang van het relais is 431.850 MHz. Voor dit relais MOET een subtoon van 88,5 Hz worden meegezonden. Misschien moet je toch even in de handleiding van je set kijken hoe dit allemaal ingesteld moet worden. Bij de eerste ronde bleek dat sommige hun handleiding niet zo snel konden vinden, HI.

De antennes van het relais staan op de Cellnextoren in de Waarderpolder in JO22IJ. Door de antennehoogte van 120 meter is het bereik fantastisch.

Heb je geen apparatuur of geen geschikte antenne voor 70 cm is het relais ook goed via internet te beluisteren. Er is geen ‘livestream’ maar via b.v. de websdr op de Gerbrandytoren in Lopik kun je eenvoudig luisteren naar PI2HLM. Klik op deze  LINK en je bent direct afgestemd op PI2HLM. Lastig is dat het relais PI2AMF op dezelfde frequentie werkt en daardoor de ontvangst in Lopik soms wat kan verstoren.

Om mij toch in de ronde te kunnen inmelden heb ik hier een simpele GP-antenne voor 70 cm gemaakt. De antenne bestaat uit 5 stukjes van 16,5 cm lang stug gewoon installatiedraad van 2,5 mm² dik. Deze draden zijn gesoldeerd aan een coax-chasisdeel. Even een kwartiertje knutselen dus. De antenne heb ik hier in de shack op de boekenplank gezet. Dit moet voldoende zijn om mij goed te kunnen inmelden op PI2HLM.

Graag tot horens vrijdagavond 20:00 uur in de Kennemerlandronde.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen !

73,

Kees PA5WT