Giftige vraag van Rudi PA4BS

Behalve dat ik al heel lang zendamateur ben, ben ik enkele jaren geleden daar BIJ ook imker geworden. Naast de honing wil ik nu ook bijengif gaan verzamelen. Dit gif kan ingezet worden voor medicinale doeleinden.

Gif verzamelen

Voor het verzamelen van het bijengif ben ik zelf een gifcollector aan het maken.  Het werkt zo dat ik de bijen over glazen plaat voor de vliegingang laat lopen ( max 30 minuten ) waar 40 RVS-draden op 3 mm boven het oppervlak zijn gespannen. Deze draden zet ik onder een wisselspanning van 10 tot 20 Volt waardoor de bijen hele lichte schokjes krijgen. Als reactie daarop zullen ze wat gif uit hun angel spuiten dat dan op de glasplaat terecht komt. Hierbij verliezen ze hun angel niet dus dit systeem is verder onschadelijk voor de bijen. Per bij wordt er een een kleine hoeveelheid van ongeveer  0,1 mg gif op de glasplaat gespoten. Na een klein half uurtje wordt al het daar gedeponeerde gif van de glasplaat afgeschraapt en dan verzameld voor verder gebruik.

Als voeding ga ik een kleine accu inzetten. Ik ben van plan om een DC / AC -convertor ( € 10 bij Ali Express ) te kopen om deze te gaan uitproberen voor de wisselspanning op het raster. Waar ik me wat zorgen over maak is hoe lang houdt zo’n convertor het vol omdat de uitgang een kortsluiting kan vormen.  Hoe is zo’n convertor aan de uitgang te beschermen?  Ik zou graag wat advies krijgen hoe ik mijn project elektronisch het best zou kunnen aanpakken.

 

  • BIJ deze dus de vraag of iemand een idee heeft of met me hierover wat zou willen meedenken.

Reacties graag of rechtreeks via email: plavo.more2015@gmail.com of via het contactformulier

 

Rudi PA4BS / 9A2BS    2 oktober 2020

 

 

Bijenkast van Rudi. Herkennen jullie het markante gebouw aan de horizon? Het veld is dus minder geschikt voor een velddag vanwege al die bijen of ……