12 november 2022: OPEN DAG

Iedereen die wel eens wil weten wat een officiële zendamateur zoal kan en mag doen nodigen we uit om langs te komen op onze OPEN DAG in IJmuiden.

 

Wij bij VERON Kennemerland en Radio Club Kennemerland zijn gezamenlijk actief voor alle officiële radiozendamateurs in de regio Kennemerland inclusief de Haarlemmermeer. Op zaterdag 12 november 2022 houden wij een gezamenlijke OPEN DAG. Gedurende deze dag worden er enkele van de zeer interessante facetten van het zendamateurisme gedemonstreerd. Van 10:00 tot 16:00 uur is iedere belangstellende welkom in het clubgebouw van RCK in IJmuiden.

 

Meestal zijn wij zendamateurs thuis in een wat verborgen hoekje bezig. Om onze hobby wat meer voor het voetlicht te brengen houden wij deze OPEN DAG. Behalve het maken op verschillende manieren van wereldwijde radioverbindingen zijn wij als zendamateur altijd bezig met alle techniek die hiermee gepaard gaat. Gedurende deze OPEN DAG zijn er demonstraties over de verschillende facetten van het zendamateurisme.

 

CLUBGEBOUW IN IJMUIDEN

 

In het clubgebouw in IJmuiden is het daar aanwezige station speciaal ingericht om deel te nemen aan radiowedstrijden (contesten). We doen daarin mee onder de speciale roepletters PA6Y. De bedoeling bij deze wereldwijd gehouden wedstrijden is om in een afgebakende tijd zoveel mogelijk verbindingen (qso’s in ons jargon) met verschillende stations en landen te maken.Bij een bezoek is te zien hoeveel en welke apparatuur wij gebruiken voor ons station. Buiten het gebouw springt vooral het ware woud aan antennes in het oog.

 

Als radiozendamateurs houden we ons naast de genoemde wedstrijden verder bezig met analoge en digitale radiotechniek, amateur-televisie, elektronica, computer, propagatie op de verschillende golflengtes, het noorderlicht, de zonnecyclus, radiosignalen kaatsen op de maan, antennes, satellieten enz.

 

WORKSHOP MORSE

Maar ook het oude vertrouwde Morse wordt nog steeds volop gebruikt. Op onze OPEN DAG is er een speciale workshop Morse waarbij iedereen mag proberen, met de bekende piepjes, ook zelf wat letters te seinen.

* Speciaal voor de jeugd: Sein je eigen naam in Morse en ontvang een mooi morsecertificaat!

Morsecode staat sinds 2014 op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Zie deze LINK

RADIOZENDAMATEUR WORDEN?


Iedereen die dat wil kan ook zelf radiozendamateur kan worden. Luisteren mag al zonder ook maar enig examen te hoeven doen. Na het afleggen van een officieel examen kun je een registratie (vergunning) aanvragen om ook te mogen zenden op de bij internationale afspraken aan ons zendamateurs toegewezen radiofrequenties. Voor opleidingen zijn er meerdere mogelijkheden.

 

Datum:    zaterdag 12 november 2022
Tijden:    10:00 uur tot 16:00 uur
Adres:     Westerduinweg 9   IJmuiden
Toegang:    GRATIS
Parkeren:   GRATIS

 

Kijk bij  ‘GOOGLEMAPS’  waar het clubgebouw van RCK zich bevind.

 

VERON