Verslag IARU HFC contest 2023

Vanuit het clubgebouw van RCK in IJmuiden was onze PA6Y-contestgroep op 8 en 9 juli 2023 actief in de IARU HFC contest. De onverwacht hevige zomerstorm Poly die de woensdag voor deze contest met windkracht 11 over IJmuiden bulderde had gelukkig geen schade aangericht aan ons antennepark. We werkten deze keer met de twee in het clubgebouw beschikbare zendstations onder twee verschillende calls.

 

Kijkje in de shack door het geopende raam bij PA6HQ / PA6Y

 

We hadden deze keer helaas maar een beperkt aantal operators beschikbaar. Dick PAoGRU en Kees PA5WT waren actief als PA6HQ op 10 meter in cw. Daarmee vertegenwoordigde onze groep de VERON tijdens deze speciale contest. Theo PA1TO, Carlo PE1MWL en Fred PA3GPA deden in ssb vanaf ons tweede station mee aan deze contest onder onze eigen call PA6Y.

Op 10 meter was het behalve een gevecht met de grillige condities ook regelmatig een waar gevecht met een ernstig tegenstribbelende computer. Bij controle vooraf werkte alles natuurlijk prima maar waarom dan toch tijdens de contest zulke problemen moest optreden dat was ons een raadsel. Problemen horen er natuurlijk bij maar als deze niet goed zijn op te lossen vraagt dit wel wat extra geduld (,,) bij de operators.

Op 10 meter was het aanbod erg wisselvallig. Soms tijden alleen ruis en dan plotseling roepen meerdere stations je gelijktijdig aan. Als op dat moment de computer juist dan besluit toch weer in de fout te gaan blijken de tegenstations ook niet heel geduldig te zijn. Dat heeft ons dus best heel wat qso’s gekost. Het zweten hier van de operators had dus niet alleen te maken met de hoge temperatuur in de shack. Toch in vlagen leuk kunnen werken en na afloop stonden er op 10 meter zo’n 450 qso’s in het log.

 

Kaart met de stations die we met PA6HQ op 10 meter in cw werkten

 

Met ons tweede station waren we actief als PA6Y en maakten we op HF in ssb 475 qso’s in deze contest. Deze qso’s van PA6Y tellen ook mee voor de VERON Afdelingscompetitie 2023. Daarin staat onze afdeling Kennemerland voorlopig nog steeds op de eerste plek. 

 


  • Alex PA1AW was ook dit jaar weer de coördinator van al de verschillende PA6HQ-stations in de IARU HFC.
    KLIK HIER voor een verslag van hem over dit evenement op de website van de VERON.
    Een uitgebreid verslag met foto’s volgt binnenkort in de Electron.