PA-Beker-2020 en een roestige waslijn

In het tweede weekeinde van november is elk jaar de VERON PA-beker-contest op 80 en 40 meter. Bij mijn draadantenne voor die banden haperde er de laatste tijd iets af en toe ergens in het systeem. Niet heel vreemd natuurlijk voor een draad die al ruim 20 jaar hier achter het huis hangt. Dus op de zonnige zaterdagochtend van 7 november ging ik deze antenne hier maar eens controleren.

Het bleek dat isolatie van de mantel over grote delen was verbrokkeld waardoor de kern aan de elementen was bloot gesteld. Hierdoor was de kern van de draad stijf verroest. Ook bij de aansluitingen was het een bonk roest geworden. Dit kwam ook doordat ik als draad gewoon stalen waslijn met een kunststof mantel gebruikt had!

 


De oude roestige en vergane draden op mijn tuintafel

 

Als nieuwe draad voor de antenne heb ik toch weer stalen waslijn gebruikt. ’t Ziet er best weer aardig strak en netjes uit en voor de komende 20 jaar ben ik dus weer klaar, HI. Op zaterdag 14 november kan ik de vernieuwde antenne hier goed uitproberen in de PA beker.

 

PA BEKER 14 EN 15 NOVEMBER

 

Deze contest is op zaterdag 14 november in CW en op zondag 15 november in SSB. De bedoeling van deze wedstrijd is verbindingen maken met zoveel mogelijk Nederlandse stations op 40 en 80 meter. Uitwisselen van de roepnaam, rapport en regionummer volstaat. Het regionummer is hierbij de multiplier. De contest begint beide dagen om 09.00 uur UTC ( = 10 uur LT ) en duurt maar 2 1/2 uur. Het is dus een korte maar wel een van de ‘gezelligste’ contesten.

 

De PA-beker is voor de beginner ideaal om ook eens met het contesten kennis te maken.

 

7 november 2020

Kees PA5WT