PIRAAT?

Theo PA1TK, in mei samen met zijn vrouw op vakantie in Twente, ontdekte tijdens een fietstocht iets wat zijn aandacht als zendamateur direct trok. Op een afgelegen plek, wat verscholen in het groen, stond een wat speciale installatie. Hij zag een joekel van een aggregaat met daarnaast een aanhanger met daarop een uitschuifbare mast. De 4 gestackte verticale dipolen op deze mast waren zo te zien bedoeld voor gebruik op de FM-band.

Het leek Theo een zendstation van de lokale FM-piraat. Als de grootte van het aggregaat een indicatie is voor het vermogen en dit samen met de hoogte van de mast als deze uitgeschoven wordt dan moet het bereik van deze installatie behoorlijk ruim zijn.

 

Niet direct zichtbaar vanaf het fietspad

 

Ook dé expert op het gebied van illegale zenders in onze afdeling leek de meest voor de hand liggende verklaring dat het hier om een piraat ging. Natuurlijk kun je tegenwoordig vrij eenvoudig een vergunning aanvragen voor legaal uitzenden op de FM maar dan verberg je de apparatuur normaal gesproken niet op zo’n afgelegen plek.

Een zendamateur op vakantie kijkt toch naar heel andere dingen dan de meeste ander mensen. Vooral antennes trekken onze aandacht. Theo is na even rondgekeken te hebben weer vrolijk verder gefietst.