Windows 11 zonder probleem

Microsoft heeft sinds begin oktober 2021 Windows 11 uitgebracht. Een update vanaf Windows 10 is gratis beschikbaar. In de Windows Update wordt, als aan alle eisen qua hardware e.d. wordt voldaan op de betreffende computer, aangegeven als deze nieuwe versie beschikbaar is.

Ik gebruik hier een laptop van ongeveer 4 jaar oud voor al mijn radiogerelateerde programma’s. Het meest gebruikt hier is het logprogramma N1MM Logger+. Maar ook voor SDR, WSJT-X en wat audio e.d. wordt de laptop gebruikt. Windows 10 werkte goed op deze laptop.

UPDATEN

 

Nadat hier in de Windows Update werd aangegeven dat Windows 11 op mijn laptop kon worden geïnstalleerd heb ik dit uitgeprobeerd. Het updaten verliep soepel en was in ongeveer een half uur gebeurt. Natuurlijk hebben de mensen van Bill Gates de verschillende knoppen weer wat andere namen gegeven en op ander plekken gezet om het toch spannend te houden maar verder is er in Windows 11 qua bediening gelukkig niet veel veranderd. Zowel de 64 als 32-bit programma’s worden nog steeds volledig ondersteund.

Alle (nou ja, bijna alle) instellingen bleven behouden. Tekstverwerker en browser bleven werken als voorheen. Ook bleef N1MM Logger+ gewoon goed functioneren. Ook de hulpprogramma’s zoals MMTTY, 2Tone en FLdigi doorstonden de update zonder enige bijwerkingen.

GELUIDSKAARTEN

Zoals bij veel andere updates van Windows werden ook nu niet alle instellingen van de hier 3 aangesloten geluidskaarten onthouden. Dus weer even kijken of de juiste kaarten worden geselecteerd en of de samplerates nog juist staan. Dit is, na een update, een bekend euvel van Windows bij het gebruik van meerdere kaarten en is dus ook in Windows 11 nog niet verholpen.

WINDOWS 10 AFGEDAAN?


Als jouw computer geschikt blijkt voor Windows 11 zal het updaten waarschijnlijk zonder probleem verlopen. Mocht er onverhoopt toch een onoplosbaar probleem optreden kun je, binnen 10 dagen, nog gewoon terug naar de vorige versie.

Voldoet jouw computer niet aan de eisen voor Windows 11 dan kun je gewoon verder met Windows 10. De eerstkomende jaren zal Windows 10 nog volledig worden ondersteund.

 

HULP NODIG?

 
Een goede hulp bij problemen bij de werking van de computer is te vinden op de Nederlandstalige website van Schoone PC. Menno Schoone heeft op zeer overzichtelijke wijze veel handige en bruikbare computertips samengebracht.

 

8 november 2021

Kees PA5WT