Zomertijd is antennetijd

Zomer 2021 met mooi weer met lekkere temperaturen. Tijd dus voor experimenteren en verbeteren van onze antennes. Bij verbetering van je station is de antenne altijd echt het eerste waar je aan denken moet. Maarten PF1MO uit Hoofddorp wilde al langere tijd zijn verkorte dipool voor de 80-meter-band vervangen. Een antenne zonder verlengspoelen geeft wat minder verliezen.

 

 

Maarten op de ladder bij zijn ingeschoven antennemast

80 en 40 gaan prima samen

Boven eigen grond 2 x 20 meter draad uitspannen bleek voor Maarten, de bofkont, goed te doen.  Nieuwe draden en een balun voor wat ruimer vermogen werden gemonteerd. Parallel aan de dipool voor 80 is ook nog een dipool voor 40 meter uitgespannen. Dit alles vroeg natuurlijk wel het nodige klim- en knoopwerk.

 

 

De mast van PF1MO met antennes voor HF en VHF . Onder de HF-yagi de nieuwe dipool voor 80 en voor 40 meter

Beetje regen

Helaas kregen we op 27 juli toen we in de middag buiten aan de slag gingen af en toe een fikse regenbui op onze kop. Gelukkig was de temperatuur met zo’n 22 graden prima om buiten wat te werken.

Na het plaatsen en afregelen van de nieuwe dipolen werd de antennemast weer volledig uitgedraaid. Met deze vernieuwde antenne op 18 meter hoogte hoopt Maarten op 80 meter nu nog luider te zijn dan dat hij al was.

 

73,  Kees PA5WT