31 juli 2020 Verslag eerste maand PI75KML

Ons speciale afdelingsstation PI75KML is nu vanaf 1 juli 2020 actief en dus een alweer maand in de lucht geweest. Er zijn vijf deelnemers die zich aangemeld hebben om mee te doen als operator. Ook in onze Kennemerlandronde werd PI75KML als call gevoerd.

DE AFTRAP OP 1 JULI 2020

Het spits werd op 1 juli afgebeten door Dick PAoGRU met, op 20 meter, de eerste qso’s . Gedurende deze eerste maand zijn er door de groep verder verbindingen gemaakt op vrijwel alle HF-banden en ook op 6 meter en 70 cm.  De gebruikte modes waren hoofdzakelijk cw en FT8.  Maar ook in RTTY, ssb en FM zijn er qso’s gemaakt. Gedurende de afgelopen maand waren er gemiddeld elke dag steeds 2 a 3 leden actief op de een af andere band. In het totaal hebben we nu al meer dan 1200 zendamateurs kunnen verblijden met een verbinding met ons station PI75KML.

Meldingen op het DX-cluster meldingen voor PI75KML via DX Heat


Kort verslag van de operators die PI75KML gedurende de maand juli activeerden

 

Henk PC4H heeft op 40 meter met FT8 gewerkt en hij had een goede respons. Hij is nu even op vakantie maar als hij weer terug is dan gaat hij dus weer los.

Dick PAoGRU werkte voornamelijk op 20 meter in steeds sessies van een half uur. Uiteraard doet Dick dat in zijn favoriete mode cw. Ondanks de wat matige condities op HF heeft hij toch best een aantal mooie qso’s kunnen maken.

Sven PA5TA werkte op verschillende HF-banden met uitsluitend FT8. Zijn set, een Xiegu G90, levert 5 tot 10 Watt aan of de vertical voor 20 en hoger of aan de langdraad voor 80, 40 en 30 m.  Dat op 40 meter VK7AC helemaal vanaf Tasmanië voor hem terugkwam daar zit hij nu eigenlijk nog steeds lekker van na te genieten!

Ruud PA2MUL geeft aan dat ondanks dat hij een ‘pensionado’ is toch maar weinig tijd vrij kon maken om achter de zender plaats te nemen. Toch heeft hij binnen Europa in alle richtingen qso’s gemaakt in ssb op 20 meter. Leuk was dat hij wat Nederlandse vakantiegangers in Zwitserland en Frankrijk kon bereiken. In de komende tijd zal Ruud nog wat op pad zijn dus daarom geeft hij graag ook wat nieuwe deelnemers de gelegenheid om PI75KML goed in de lucht te houden.

Ik, PA5WT, heb speciaal voor PI75KML hier achter het huis tijdelijk even een dipooltje gespannen voor de 30-meterband. Ik heb op 30 meter in cw en verder o.a. op 6 meter met cw en ssb gewerkt. Leuk was o.a. dat ik hier op de middag van 13 juli in cw met PI75KML op 6 meter wat Amerikanen kon werken. Na wat cq geroepen te hebben kwam plotseling de eerste Amerikaan voor mij retour. Daarna stonden er binnen de kortste keren 5 Amerikanen hier in het log van PI75KML. Normaal komen die niet zo snel op je af als je vanuit Nederland roept op 6 meter maar zo’n “special event call” werkt dan toch als de bekende stroop op de vliegen.

Ko PAoJY moeten we natuurlijk niet vergeten in dit verslag. Ko werkte in juli op de vrijdagavonden in onze Kennemerlandronde onder de call PI75KML. Ook in augustus zal PI75KML nog weer aanwezig zijn in deze ronde. Volgens plan zal de ronde stoppen in september maar……


Nieuwe deelnemers: graag aanmelden

 

Voor de activiteit met PI75KML in tweede en laatste maand rekenen we wel op wat meer activiteit van onze leden. We zoeken dus nog enthousiaste nieuwe deelnemers voor wat meer actie. In b.v. de mode ssb is nog niet veel gewerkt en ook voor 2 meter en hoger is deelname zeer welkom. Nogmaals het is dus geen wedstrijd maar het gaat om het plezier.

Natuurlijk willen we wel zo veel mogelijk mensen in de gelegenheid stellen ons te werken en dat kan alleen maar als het station in de lucht is. Af en toe eens een half uurtje is vaak al heel leuk om te doen. DOE MEE.

 

WE HEBBEN ECHT WAT MEER OPERATORS NODIG OM PI75KML INDE LUCHT TE HOUDEN!

 

73,

Kees PA5WT

Coördinator activiteit PI75KML

31 juli 2020