Actuele condities op HF en VHF

Voor onze afdelingsleden is onze website vanaf begin januari 2021 uitgebreid met actuele info over de condities op HF en VHF. Via verschillende afbeeldingen die steeds elke 5 minuten worden ververst heb je een mooi overzicht hoe de condities op dat moment zijn en zich ontwikkelen.

 

Overzichten via Paul NoNBH

 

Op de bovenste plaatje bij Actuele condities zie je de gegevens als SFI ( flux ) en A- en K-index. Deze zijn vooral op HF van invloed. Kort gezegd als de SFI hoog is ( b.v. boven de 100 ) en de K en A-index zijn laag ( b.v. 1 ) is de kans op goede condities op HF het grootst. Ook op dit plaatje staat een indicatie voor de bruikbaarheid per HF-band. Voor VHF staat er verder nog info over Sporadische E , Aurora en EME.

 

Een overzichtskaart zoals te zien is bij EA6VQ

 

Onder de afbeelding staat een link naar de website van EA6VQ. Hier kun je per band op een kaart zien wat er in het laatste uur zoal aan qso’s is gemaakt. De kaart is in te stellen per regio of voor de hele aardbol. Dit kan voor zowel VHF als HF.

Op het 2e plaatje is te zien waar op onze aarde de zon schijnt en waar het donker is. Ook staat daar de MUF aangegeven voor verschillende locaties. Dit is een handige hulp om te zien met welke gebieden en op welke banden de mogelijkheid voor een verbinding het grootst zijn.

Het 3e plaatje laat o.a. een overzicht zien van de afgelopen maand. Hier kun je dus mooi de trends ontdekken in b.v. de ontwikkeling van de flux.

Deze actuele info is te vinden op onze website via het MENU > Werken op HF en VHF > Actuele Condities.