Morsetraining elke werkdag in Kennemerland

Bericht van Henk PAoHST

 

Ondanks dat we in een digitaal radiotijdperk zijn aangekomen, met zaken als FT8 e.d. in ieders gedachten, is er nog steeds een hele oude digitale radiomode: Morse. Onze grootouders konden hier al prima mee overweg en maakten in CW met hun seinsleutels wereldwijde contacten. Het mooie is dat dit bij ons zendamateurs gewoon nog steeds kan en vooral ook gebeurt!

 

Om de eventuele huidige belangstelling voor Morse te stimuleren, zend ik op alle werkdagen van 17:00 tot 18:00 lokale tijd Morse-tekst uit. Deze tekst bestaat uit willekeurige losstaande Nederlandse woorden.  Er wordt dus geen samenhangend verhaal uitgezonden.

De gebruikte frequentie is 145.400 MHz. De mode is FM, toongemoduleerd. Ergo : ieder FM-setje kan het ontvangen.

De uitzendingen beginnen met 8 WPM (woorden per minuut) en in tijdsblokken van 10 minuten loopt de snelheid op tot  ~ 18 WPM.

Mijn QTH is Velsen Zuid, en ik zend met 10 Watt uit via een verticale antenne op 10 meter hoogte.

Deelname is geheel vrijblijvend. Dus heb je zin om naar wat Morse te luisteren, zet je set eens aan op die tijd en frequentie. Er is dus geen inmelden of iets dergelijks. Heb je vragen of wensen -bijv. andere tijden, codegroepen i.p.v. verstaanbaar e.d. mail mij op PA0HST@VERON.NL.

 

73,

Henk PAoHST  

23 februari 2021

 

Ter info:  WPM staat voor Woorden Per Minuut