26 februari 2021 Kennemerlandronde

A.s. vrijdagavond 26 februari om 20:00 uur is er weer een nieuwe Kennemerlandronde. Rondeleider deze avond is Jan PB2DX. Deze ronde draait steeds op de vrijdagavonden. Zowel VERON A-20 als RCK werken mee aan deze ronde en er wordt gewerkt onder de calls PI4KML en PI4RCK. Goed om elkaars stemmen zo toch weer even te kunnen horen nu we elkaar even niet kunnen ontmoeten op de clubavonden.

 

Kort verslag ronde van afgelopen week ( 19 februari 2021)

Om 20:00 uur kwam PI4RCK/PI4KML in de lucht op de repeater PI2HLM . Rondeleider Kees PA5WT begon met wat korte mededelingen. Zoals vorige week al werd besproken in de ronde werd er vanuit RCK en VERON Kennemerland enthousiast meegedaan in de PACC onder de call PA6Y. Er is een nieuwe uitgave van ons afdelingsblad in de planning voor maart 2021. Iedereen is uitgenodigd om hieraan, als hij dat wil,  een bijdrage te leveren.

Als laatste een mededeling van het overlijden op 14 februari 2021 van ons oud-lid Leo Langelaan PE1…( z’n call is even niet te vinden in de analen ). Leo maakte kennis met het zendamateurisme via zijn buurman Piet Hoogeveen PE1BCP die destijds jarenlang de secretaris was van onze afdeling. Leo was wat actief als zendamateur vanuit Nieuw Vennep in de jaren 80 maar daarna is de hobby bij hem weggezakt en werd ook het lidmaatschap van de VERON beëindigd. Als ik hem sprak was hij wel nog steeds belangstellend naar het zendamateurisme. Weer actief worden dat was misschien iets voor na zijn pensioen… Hij mocht slechts 61 jaar worden.

 

Inmelders in de ronde waren Stephan PD1SJP, Nico PA4NIC, Harry PB5DX, Maarten PF1MO, Rene PA3EQO, Menno PD9WMO en Martin PA4MRS.

Stephan PD1SJP is enthousiast bezig met cw-verbindingen te maken op HF. Vandaag kon hij nog weer 3 cw-qso’s maken op 20 meter. Nico PA4NIC heeft in de PACC zijn eigen mini-contest gehouden. Hij probeerde op zo veel mogelijk banden en modes te werken met PA6Y. Alleen op 40 meter in ssb lukte dit niet maar op alle andere banden in zowel cw als ssb lukte het hem om PA6Y in zijn log te noteren. Harry PB5DX gaf verslag van zijn bevindingen als operator en organisator van PA6Y in de PACC. Vanwege de beperkingen door avondklok heeft hij zich ( vrijwillig ! ) voor één nacht laten opsluiten in het clubgebouw. Ondanks de gebruikelijke tegenslagen in de techniek zijn er in 24 uur tijd toch ruim 1600 qso’s gelogd. Maarten PF1MO had vanuit huis meegedaan aan de PACC. Hoewel hij ruim 400 qso’s heeft gelogd bestaat bij hem toch een grote wens voor betere condities op HF. Verder maakte hij ons allemaal jaloers met een beschrijving van zijn uitzonderlijke antennesituatie.  Rene PA3EQO werkte in de PACC met een Amerikaan op 15 meter maar liet verder de hele contest aan de anderen over. Menno PD9MWO meldde zich vanuit Nieuw Vennep voor het eerst in bij onze ronde. Hij heeft sinds vorig jaar zijn licentie. Hij knutselt graag met electronica en verkent de mogelijkheden die “D” hem bieden. De F-licentie halen wordt staat hoog bij hem op de lijst. Martin PA4MRS kwam toch nog even voorbij om iedereen te groeten. Hij melde dat toen hij bij PA6Y in de PACC achter de set ging zitten om op 40 meter te werken hij direct begreep dat Kees PA5WT degene was die een spoel in de antenne in rook had laten opgaan. Gelukkig was er nog ook een dipool voor die band beschikbaar waar PA5WT nog niet aan gezeten had !

 

De ronde wordt gehouden via PI2HLM

Voor onze ronde gebruiken we het FM-relais PI2HLM op 70 cm. De uitgang van PI2HLM, de frequentie dus waarop je luistert, is op 430.250 MHz. De ingang van het relais is 431.850 MHz. Voor dit relais MOET een subtoon van 88,5 Hz worden meegezonden. Misschien moet je toch even in de handleiding van je set kijken hoe dit allemaal ingesteld moet worden. De antennes van het relais staan op de Cellnextoren in de Waarderpolder in JO22IJ. Door de antennehoogte van 120 meter is het bereik fantastisch.

Heb je geen apparatuur of geen geschikte antenne voor 70 cm is het relais ook goed via internet te beluisteren. Er is geen ‘livestream’ maar via b.v. de websdr op de Gerbrandytoren in Lopik kun je eenvoudig luisteren naar PI2HLM. Klik op deze LINK en je bent direct afgestemd op PI2HLM. Lastig is dat het relais PI2AMF op dezelfde frequentie werkt en daardoor de ontvangst in Lopik soms wat kan verstoren.

  • Let op want de callgever van PI2HLM is wel heel erg luid t.o.v. de spraak. Hou dus het volume, vooral bij luisteren via een hoofdtelefoon, goed in de gaten.

Graag tot horens de komende vrijdagavonden vanaf 20:00 uur via het relais van PI2HLM.