Noorderlicht mei 2024

Het Noorderlicht boven de sterrenwacht Copernicus in Haarlem

Het Noorderlicht (Aurora Borealis) was in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 mei, ondanks de lichtvervuiling, zelfs hier in het het westen van Nederland op veel plaatsen aardig te zien. KLIK HIER voor een bericht hierover van sterrenwacht Copernicus uit Haarlem. Voor ons zendamateurs brengt het Noorderlicht echter ook de mogelijkheid om bijzondere radioverbindingen te maken. Terwijl de banden op HF niet of nauwelijks nog bruikbaar zijn kan op VHF gebruik worden gemaakt van Aurora om verbindingen te maken.

 

Kaartje met de qso’s van PA5WT via aurora op 6 meter

 

Vrijdagavond 10 mei heb ik op 6 meter rond de honderd cw-verbindingen gemaakt via ‘aurora’. Dit ging natuurlijk met de typische raspende toon van de signalen (nee, FT8 werkt dus echt niet met Aurora). Op 2 meter bleek mijn antenne een defect te vertonen dus helaas. Dat via Aurora deze keer niet alleen maar qso’s naar het noorden mogelijk waren is te zien op het kaartje. Tot zelfs in Italië konden verbindingen via Aurora worden gemaakt op VHF. Zaterdag 11 mei konden er ook nog prima verbindingen via Aurora worden gemaakt.

We zijn nu op weg naar het maximum van de huidige zonnecyclus. In de komende maanden zijn er dus nog meer spannende gebeurtenissen te verwachten op HF en maar dus ook op VHF.

73, Kees PA5WT