Radioverbinding met vliegtuig in 1947

Het vliegveld Schiphol bevindt zich binnen het doelgebied van onze VERON-afdeling. Heel wat van onze leden zijn of waren dan ook actief op of bij deze internationale luchthaven of bij de KLM. Het amateurradiostation van de KLM is PI9KLM en is gevestigd in hangaar 12 op Schiphol-Oost. Ze maken daarvandaan regelmatig verbindingen op de amateurbanden. Zie: http://www.pi9klm.nl

De professionele radioverbindingen met de vliegtuigen en de ontwikkelingen daarin in de loop van de tijd zijn echt fascinerend. Over hoe zo’n verbinding in de periode vlak na de tweede wereldoorlog tot stand werd gebracht is mooi in beeld en klank vastgelegd. Op het Morse subdomein van de VERON is nu een video te bekijken gemaakt door oud-leden van de Vriendenkring Aviodrome. Het is naar het oorspronkelijk idee van Frans Sikkes PA0SKS, Gert Sier (SK) en Tjeerd Poort (SK).

 

 

Douglas DC3 met de roepletters PH-TCB

 

De video toont hoe in 1947 een radioverbinding wordt onderhouden tussen een vliegtuig en de grondstations van Schiphol en Twente. Het vliegtuig is een Douglas DC3 met de roepletters PH-TCB. Het toestel wordt in deze video gevolgd van de start vanaf  Schiphol, zijn vlucht over Nederland en de landing op vliegveld Twente. De goed te volgen radioverbindingen lopen via spraak en Morse. Dus bekijk deze boeiende en leerzame tien minuten (en één seconde) durende video door op de afbeelding te klikken.